Getty Images

12x tips voor een budgetvriendelijk droomhuwelijk

Door Jolien Thieleman

Wie binnenkort in het huwelijksbootje stapt, weet maar al te goed dat het kostenplaatje van een trouwfeest allesbehalve sprookjesachtig is. Maar wie een beetje uitkijkt en deze slimme tips toepast, kan zomaar een pak geld besparen!

De mooiste dag van je leven hoeft geen fortuin te kosten. Er zijn heel wat budgetvriendelijke manieren om van je huwelijk een onvergetelijke dag te maken:

1. Ga voor de (budgetvriendelijke) jurk van je dromen

Een trouwjurk is dikwijls een grote hap uit je budget. Kies ‘m daarom slim, zonder in te boeten op de details die je mooi vindt.

  • Niets mis met een outlet: de jurken zijn van vorig seizoen, maar splinternieuw. Bruidsjurken zijn tijdloos, waardoor niemand het zal opmerken!
  • Shop je jurk tegen het einde van het huwelijksseizoen: boetieks geven dan dikwijls mooie kortingen.
  • Kijk eens online! Hier vind je alvast een selectie betaalbare bruidsjurken om volmondig ‘JA’ tegen te zeggen.
  • En waarom snuister je eens niet in tweedehandszaken? Vintage is hip!

Ook je toekomstige kan besparen door een smoking te huren of op zoek te gaan naar een budgetvriendelijk kostuum. Onder andere bij Zara en Van Gils bij WE vind je kwalitatieve kostuums met een goede pasvorm.

2. Stel je bruidsboeket zelf samen

Zeven anjers, zeven rozen … Stel je bruidsboeket zélf samen! Dat is niet alleen goedkoper, maar zo kun je zelf kiezen welke bloemen en kleuren je mooi vindt. Bloemen die budgetvriendelijk en geschikt zijn voor een huwelijk, zijn onder andere (pioen)rozen, dahlia’s, anjers, fresia’s en gladiolen. Bind je favorieten samen met een mooi lint en daar is je prachtige bruidsboeket.

3. Trouw gratis voor de wet

Tegenwoordig plannen heel wat koppels hun wettelijk en ceremonieel huwelijk op verschillende dagen. Daar zit dikwijls een eenvoudige reden achter: veel gemeentes bieden trouwmomenten aan waarvoor je niets hoeft te betalen. Die vinden dikwijls plaats in de week, terwijl het trouwfeest eerder in het weekend wordt georganiseerd.

4. Kies voor de ideale huwelijkslocatie

Ook op de huwelijkslocatie kun je heel wat geld uitsparen. Probeer eens wat verder te denken dan de standaard trouwzalen in de buurt: misschien kun je je huwelijk organiseren in een veld met een mooie tent, in een romantisch park, je oude school of een charmante oude hal.

5. Plan de ceremonie en het feest op dezelfde locatie

Door je niet te moeten verplaatsen op je trouwdag, spaar je weer heel wat kosten uit op vervoer. En ook niet onbelangrijk: het geeft je meer ademruimte, wat altijd welkom is!

6. Kleed je locatie zelf aan

Tuurlijk is het fijn dat alles voor je wordt gedaan, maar geloof ons: het is erg charmant om zelf voor je decoratie te zorgen. Hou het simpel, maar krachtig: met kleine details kun je al een grote indruk maken. Denk maar aan vaasjes, flesjes of potten met bloemen erin, ballonnen en lampionnen, romantische kaarsen, …

Tip! Bij de verhuurdienst van De Kringwinkel, Kringverhuur, kun je decoratie, verlichting, meubilair, servies en andere spullen voor een klein prijsje huren!

 

7. Zorg voor lekker eten

En daar kun je alle kanten mee uit! Wat dacht je bijvoorbeeld van foodtrucks of een lange tafel met verschillende hapjes? Ook een sharing-concept, waarbij de potten en pannen op tafel worden gezet, is een leuk idee waarmee je ober-kosten bespaart.

Ook het dessert hoeft niet altijd klassiek te zijn: een (dikwijls dure) bruidstaart van vier verdiepingen kan perfect worden vervangen door kleinere taarten, zoete glaasjes, soesjes, donuts of gebakjes.

 

8. Ontwerp je uitnodigingen zelf

Als je een beetje creatief bent, dan kun je heel wat besparen door zelf je uitnodigingen te maken. Kun je moeilijk overweg met een fotobewerkingsprogramma, dan bieden websites als Albelli, Vistaprint en Smartphoto een leuke oplossing. Of wat dacht je ervan om de gasten online uit te nodigen? Via WordPress kun je bijvoorbeeld een gratis website aanmaken om jullie huwelijk aan te kondigen. Stel vervolgens een leuke mail op of maak een filmpje waarin jullie enthousiast over jullie trouwdag vertellen.

9. Laat je huwelijksreis sponsoren

Een originele cadeautip voor je gasten? Bij reisbureau Oranjetours bijvoorbeeld, kun je een reislijst samenstellen die je met je familie en vrienden kunt delen. Als ze willen, kunnen ze als huwelijkscadeau een stukje van jullie reis betalen én een persoonlijke boodschap achterlaten. Een leuk cadeau waarmee ze sowieso zullen scoren.

10. Bezoek een trouwbeurs

Op een trouwbeurs doe je heel wat inspiratie op. En helemaal mooi: verschillende standhouders bieden dikwijls mooie kortingen aan! De moeite waard dus om een ticket aan te schaffen, dat dikwijls niet eens zo duur is. Deze trouwbeurzen staan onder andere  nog op de planning:

11. Trouwringen om voor te smelten

Budgetvriendelijke trouwringen mét extra symbolische waarde? Laat oud goud (van je mama of oma, bijvoorbeeld) smelten en laat er trouwringen van maken. Zo betaal je enkel voor het ontwerp en bespaar je de kosten van het goud.

12. Maak charmante bedankjes

Een bedankje meegeven na het huwelijksfeest is altijd een leuk idee. Het is een manier om je gasten te laten weten dat je hen apprecieert. Terwijl heel wat bedrijven zulke bedankjes kant-en-klaar of gepersonaliseerd maken, kun je ze perfect zelf voorzien. Pinterest is alvast een geweldige bron om inspiratie op te doen – bezoek zeker ons ‘Trouwen’-bord!

 

Ben jij budgetvriendelijk getrouwd? Of heb je nog andere tips? Laat het ons dan zeker weten!

Meer huwelijkskriebels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content