Smiling young woman holding potted flower in a greenhouse.

Vakantiejob deze zomer? Dit moet je weten!

Met tienduizenden zijn ze: de jongens en meisjes die deze zomer aan de slag gaan als jobstudent. Ben jij ook zo’n student die graag een centje bijverdient voor een reisje met vrienden, of heb je een zoon of dochter in huis die spaart voor de festivals of een auto? Hierop moet je letten bij de zoektocht naar de perfecte vakantiejob.

Aan de slag!

Oef, je vond voor deze zomer een leuke job als ober, ijsjesventer, kassierster of iets anders. Maar hoeveel uren mag je nu precies werken en hoeveel mag je verdienen, zodat bijvoorbeeld het kindergeld van je ouders niet in het gedrang komt?

vakantiejob

Hoeveel mag ik werken als jobstudent?

Als je aan de slag gaat als jobstudent, moet je erop letten dat je een aantal wettelijke grenzen niet overschrijdt. Deze grenzen gelden per kalenderjaar, dus bij de aanvang van de vakantiejob moet je ook rekening houden met eerdere studentenjobs die je eventueel deed in 2019.

Als student krijg je van de overheid elk jaar een pakket van 475 uur waarin je mag werken tegen verminderde sociale bijdragen, zodat je nettoloon quasi overeenkomt met je brutoloon. Vanaf 476 uur betaal je hogere sociale bijdragen.

Komt het kindergeld van mijn ouders in het gedrang?

Je bent voltijds student, dus krijgen je ouders tot het jaar dat je 25 wordt maandelijks kinderbijslag. Vanaf januari 2019 wordt er geen rekening meer gehouden met hoeveel je met je studentenjob verdient. Dus wat je ook verdient, je ouders blijven kinderbijslag ontvangen.

Opgelet! Je mag enkel het pakket van die 475 uur niet overschrijden, want dan kan de kinderbijslag wegvallen. Dit kan ook gebeuren als je niet officieel wordt ingeschreven onder het statuut van student, maar bijvoorbeeld als zelfstandige of een andere vorm van tewerkstelling.

Hoeveel mag ik verdienen zonder belastingen te moeten betalen?

Anders dan bij de kinderbijslag, moet je hier wél rekening houden met het jaarlijks bedrag dat je als student bijeenwerkte. Dit bedrag verschilt van jaar tot jaar. In 2019 mag je met studentenarbeid 12.657,15 euro verdienen zonder daarop belastingen te moeten betalen. Dat is het brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen. Verdien je meer? Dan zul je persoonlijk moeten bijdragen aan de staat.

Moeten mijn ouders meer belastingen betalen omdat ik een studentenjob heb?

Misschien wel! Want als je boven een bepaald bedrag verdient, ben je niet meer ‘ten laste’ van je ouders. Dat wil zeggen: niet meer financieel afhankelijk. Je ouders krijgen per kind dat ze financieel ten laste hebben een belastingvoordeel. Dit kan dus wegvallen als je in 2019 veel centjes hebt verdiend met studentenarbeid. Ook dit bedrag verschilt van jaar tot jaar.

Zoveel kun je verdienen én ten laste blijven van je ouders:

  • Krijgen je ouders een gezamenlijke belastingbrief? Dan mag je tot 6.942,50 euro verdienen zonder financieel onafhankelijk te worden.
  • Worden je ouders elk apart belast? Dan gaat het bedrag tot 8.792,50 euro.
  • Worden je ouders elk apart belast en jij wordt fiscaal als zwaar gehandicapt beschouwd? Dan stopt het bedrag op 10.417,50 euro.

Reken dus goed uit wat je zult verdienen zodat zowel jij als je ouders geen extra belastingen hoeven te betalen.

Beeld: mysocialsecurity.be

Nog op zoek naar een vakantiejob?

Er zijn verschillende Vlaamse sites die studentenjobs verzamelen en aanbieden zoals:

Opgelet: hier staan ook vacatures tussen waar je een zelfstandig statuut voor zult moeten aanmaken. Dit doe je beter, niet want dan vervallen al je rechten als jobstudent.

  • Je kunt ook makkelijk bij alle interimkantoren terecht om je in te schrijven als jobstudent.
  • Of ga eens langs bij de personeelsdienst in je gemeente of stad, zij bieden vaak ook aangename jobs aan.
  • Vraag eens rond bij vrienden of familie. De ‘via-via-weg’ is meestal een goede weg!
  • Wees niet bang om gewoon aan te kloppen bij bedrijven of instellingen om je cv en motivatiebrief af te geven. Proactviteit wordt vaker beloond.
  • Hou social media in de gaten. Zowel je eigen social media: scherm die ene dronken foto van het laatste studentenfeestje dus maar snel af voor de buitenwereld – als de social media van de bedrijven die je interesseren. Bedrijven lanceren steeds vaker hun vacatures via deze wegen. Vergeet trouwens niet een up-to-date LinkedIn-profiel aan te maken!

Extra tip: schrijf geen 1 standaard motivatiebrief of CV, maar pas die telkens aan het jobaanbod aan. De kans is zo veel groter dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Work hard, play hard: veel succes én plezier deze zomer!

Bron: mysocialsecurity, groeipakket.be. Beeld: Getty Images

Partner Content