Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Meer water besparen? Dat doe je zó!

Door De Redactie

We verbruiken meer water dan we denken. Niet alleen onder de douche of tijdens het tandenpoetsen, maar ook voor dingen waar we niet altijd bij stilstaan. Nochtans is het broodnodig om zuinig te zijn met het schaarse grond- en drinkwater. Een aantal tips om meer water te besparen!

Verklein je watervoetafdruk

Onze watervoetafdruk is nog steeds te groot: gemiddeld verbruikt de Belg z’n 100 liter kraantjeswater per dag, en eigenlijk is dat cijfer nog veel hoger. Als je het water dat uit de kraan stroomt optelt met het water dat nodig is om bijvoorbeeld te koken en te wassen, dan komen we uit op een gemiddeld verbruik van maar liefst 7.400 liter… per persoon en per dag!

Dries Moorthamers van Join For Water: “Dit zijn duizelingwekkende cijfers. Zeker als je weet dat de zoetwatervoorraden wereldwijd onder druk staan en sommige van onze producten geproduceerd worden in landen waar water schaars is. Via de interactieve Water Challenge willen we iedereen daarom oproepen om even stil te staan bij hoeveel water ze dagelijks ‘consumeren’ via hun voeding, kleding en hun in huis en hun tuin. Als iedereen slechts enkele heel eenvoudige dingen in zijn of haar levensstijl aanpast, kunnen we samen jaarlijks miljoenen liters water besparen.”

Zes weken waterbewuster leven

Naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart lanceert Join For Water de Water Challenge: een uitdaging om zes weken waterbewuster door het leven te gaan. Zonder al te grote inspanningen in onze levensstijl, koop- en consumptiegedrag, en aan de hand van concrete tips, uitdagingen en opdrachten, wil de organisatie ons zo 100 miljoen liter water doen besparen.

Wist je dat …

 • Door één keer per dag een tas thee in plaats van koffie te drinken, je 100 liter water bespaart?
 • Er 1.700 liter water nodig is om één reep chocolade te produceren?
 • Door drie dagen per week helemaal geen eten weg te gooien, je 790 liter water bespaart?
 • Door één keer per week (extra) vegetarisch te eten, je 1.300 liter water bespaart?
 • Door een tweedehands jeans te kopen, je 8.000 liter water bespaart?
 • Door één minuut minder lang te douchen, je 10 liter water bespaart?
 • Door een spaarknop op je toilet te plaatsen, je per spoelbeurt 5 liter water bespaart?

Schrijf je in voor de Water Challenge en ontvang tips, uitdagingen en opdrachten waarmee me samen miljoenen liters water kunnen besparen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe verbruik je minder water?

Meer water besparen hoeft zeker niet veel moeite te kosten. Met een aantal kleine aanpassingen in je levensstijl kom je al een heel eind:

 1. Gebruik de ecostand van je was- en vaatwasmachine. Zorg ervoor dat ze vol zitten.
 2. Heb je een droogkast met een condensatiebak? Gebruik het water dan om mee te strijken.
 3. Gebruik regenwater om het toilet door te spoelen, de plantjes water te geven of je auto te wassen.
 4. Poets je tanden met de kraan dicht.
 5. Neem een keertje meer een douche in plaats van een bad. Installeer eventueel een spaarknop. En draai de kraan dicht als je je inzeept.
 6. Was je ook eens aan de lavabo.
 7. Eet wat vaker vegetarisch: 100 gram rundvlees bijvoorbeeld vraagt maar liefst 1.500 liter water.
 8. Winkel bewust, zodat je achteraf geen eten hoeft weg te gooien. Tip: maak een winkelbriefje waarop je uittelt hoeveel stuks groenten en fruit je nodig hebt.
 9. Shop slim. Koop gedurende een periode alleen kledingstukken die je écht nodig hebt, of spreek met jezelf af dat je dit jaar vijf stuks minder koopt. Tweedehands kopen is ook een fijne optie.
 10. Draag je kleding gerust een dag extra, zodat je op het einde van de week een wasmachine minder moet opzetten.
 11. Drink meer water uit de kraan, wat dat is en blijft het beste milieuvriendelijke alternatief voor flessenwater.

Heb jij nog tips om meer water te besparen?

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content