Meer water besparen? Dat doe je zó!

Meer water besparen? Dat doe je zó!
Getty Images

We verbruiken meer water dan we denken. Niet alleen onder de douche of tijdens het tandenpoetsen, maar ook voor dingen waar we niet altijd bij stilstaan. Nochtans is het broodnodig om zuinig te zijn met het schaarse grond- en drinkwater. Een aantal tips om meer water te besparen!

Verklein je watervoetafdruk

Onze watervoetafdruk is nog steeds te groot: gemiddeld verbruiken Belgen zo’n 100 liter kraantjeswater per dag, maar eigenlijk is dat cijfer nog veel hoger. Door direct en indirect waterverbruik, ligt het op een duizelingwekkende 7.400 liter per dag.

Dries Moorthamers van Join For Water: “In het dichtbevolkte Vlaanderen wordt veel meer water verbruikt dan beschikbaar is. We vragen daarom meer aandacht voor een bewuster waterverbruik. Niet alleen door minder water uit de kraan te verbruiken, maar ook indirect. Bijvoorbeeld door te letten op welke kleding en voeding we kopen, want voor de productie hiervan is ook veel water nodig. Dit heeft niet alleen een invloed op onze watervoorraad, maar ook elders in de wereld.”

9 weken waterbewuster leven

Naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart lanceert Join For Water de Water Challenge. Met de uitdaging wil de ngo de Vlaming uitdagen om minder water te verbruiken en om waterbewuster door het leven te gaan.

“Als ieder van ons – al was het maar een beetje – anders gaat eten en winkelen, verbruiken we samen jaarlijks al snel miljarden liters water minder. Via drie opeenvolgende challenges die telkens drie weken duren, willen we zoveel mogelijk Vlamingen aanzetten om eerst minder water te ‘eten’, vervolgens minder water te ‘shoppen’ en ten slotte minder water thuis uit de kraan te laten stromen”, aldus Dries.

Wist je dat …

 • Door één keer per dag een tas thee in plaats van koffie te drinken, je 100 liter water bespaart?
 • Door drie dagen per week helemaal geen eten weg te gooien, je 790 liter water bespaart?
 • Door één keer per week (extra) vegetarisch te eten, je 1.300 liter water bespaart?
 • Door een tweedehands jeans te kopen, je 8.000 liter water bespaart?
 • Door één minuut minder lang te douchen, je tien liter water bespaart?

Schrijf je in voor de Water Challenge en ontvang tips, uitdagingen en opdrachten die de wereld een stukje mooier maken. Als 5000 mensen meedoen, besparen we samen ca. 50 miljoen liter water.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe verbruik je minder water?

Meer water besparen hoeft zeker niet veel moeite te kosten. Met een aantal kleine aanpassingen in je levensstijl kom je al een heel eind:

 1. Gebruik de ecostand van je was- en vaatwasmachine. Zorg ervoor dat ze vol zitten.
 2. Heb je een droogkast met een condensatiebak? Gebruik het water dan om mee te strijken.
 3. Gebruik regenwater om het toilet door te spoelen, de plantjes water te geven of je auto te wassen.
 4. Poets je tanden met de kraan dicht.
 5. Neem een keertje meer een douche in plaats van een bad. Installeer eventueel een spaarknop. Draai de kraan dicht als je je inzeept.
 6. Was je ook eens aan de lavabo.
 7. Eet wat vaker vegetarisch: 100 gram rundvlees bijvoorbeeld vraagt maar liefst 1.500 liter water.
 8. Winkel bewust, zodat je achteraf geen eten hoeft weg te gooien. Tip: maak een winkelbriefje waarop je uittelt hoeveel stuks groenten en fruit je nodig hebt.
 9. Shop slim. Koop gedurende een periode alleen kledingstukken die je écht nodig hebt, of spreek met jezelf af dat je dit jaar vijf stuks minder koopt. Tweedehands kopen is ook een goede optie.
 10. Draag je kleding gerust een dag extra, zodat je op het einde van de week een wasmachine minder moet opzetten.
 11. Drink meer water uit de kraan, wat dat is en blijft het beste milieuvriendelijke alternatief voor flessenwater.

Heb jij nog tips om meer water te besparen?

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)