4 milieudilemma’s

Door De Redactie

Kies je voor plastic of glazen flessen? Was je beter af met de hand of met de vaatwasser? Dit en nog twee andere dilemma's op de rooster gelegd!

Plastic of glazen flessen?

Herbruikbare glazen flessen zijn het milieuvriendelijkst. Je flessen terugbrengen in ruil voor statiegeld is dus de beste oplossing. Maar als je het glas weggooit in plaats van het terug te brengen, kies je beter voor plastic verpakkingen. Om glas te recycleren, moet het namelijk tot een heel hoge temperatuur verwarmd worden. Het weegt veel meer dan plastic en dus kost het ook meer energie om het te vervoeren. Metalen blikjes, plastic verpakkingen en brikverpakkingen zijn bovendien makkelijker te recycleren dan glas.

Vaatwasser of met de hand afwassen?

Over dit onderwerp bestaat heel wat discussie, maar een vaatwasser gebruiken is wel degelijk milieuvriendelijker dan met de hand afwassen. Uit een Europese studie blijkt dat een vaatwasser op een hogere temperatuur wast, maar de helft minder water én energie verbruikt dan wanneer je zelf afwast. Dat geldt enkel voor vaatwassers van de laatste tien jaar, oudere modellen verbruiken wel veel. Let wel: veel mensen spoelen hun vaat voor ze hem in de vaatwasser stoppen. Een onnodige gewoonte die je beter afleert, want die kost je 20 liter water extra.

E-Reader of papieren boek?

Een columnist van de Amerikaanse krant The Washington Post deed onderzoek naar het effect van boeken op het milieu. Daaruit bleek dat mensen die veel lezen, beter af zijn met een e-reader, zoals een Kindle of een iPad. Om zo'n e-reader te produceren, wordt 130 kilogram CO2 uitgestoten. Voor een boek is dat slechts 7,5 kilo. Maar wie verder rekent, komt tot de conclusie dat je na 18 digitale boeken het milieuvoordeel er al uit haalt. Bovendien wordt met de productie van een e-reader veel minder water verspild. Om een boek te maken, is wel 26,5 liter water nodig.

Plasticfolie of aluminiumfolie?

Voor je dagelijkse lunchpakket kies je beter voor plasticfolie. Als je je boterhammen dezelfde dag nog opeet, moet de verpakking niet hoogwaardig zijn. Pas als je iets meerdere dagen wilt bewaren, kies je beter voor aluminiumfolie. Dat beschermt namelijk beter tegen licht, lucht, vocht, bacteriën, warmte, koude en uitdroging. Het grootste nadeel aan aluminiumfolie is dat je het niet kunt recycleren. Wie helemaal milieubewust wil zijn, kiest natuurlijk nog het best voor een brooddoos.

 

 

Partner Content