7x goed voor het milieu … én lief voor je portemonnee

Samen met BRITA

Milieubewust leven levert je veel karma-points op en is vaak ook nog eens goedkoper. Reden genoeg om de onderstaande tips toe te passen, toch?

  1. Zet je thermostaat tijdig op nachtstand

Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op nachtstand. In de meeste woningen zal de temperatuur het eerste uur niet noemenswaardig dalen, en dat scheelt dagelijks weer een uur energieverbruik. Nog meer tips om te besparen op je verwarming vind je hier:  www.centraleverwarmingcv.be

  1. Zing één liedje onder de douche

Beperk je douchebeurt tot maximum 5 minuten. Tijdens een douchebeurt verbruik je ongeveer 6 liter water per minuut, wat al gauw neerkomt op 40 tot 55 liter water per douchebeurt (*). Met een spaardouchekop bespaar je 40 tot 50% water en met een doucheknop met regelbare ring kan je het water afstellen van 3 tot 12 liter per minuut.
(*) Bron: www.pidpa.be

  1. Eet 1 x per week géén vlees

Eén dag in de week geen vlees eten heeft hetzelfde effect op het milieu als je auto 1.250 kilometer minder gebruiken. En met één dag geen vlees te eten, bespaar je het equivalent van 106 dagen waterverbruik. Een kleine moeite dus met een groot effect. Bereken zelf hoe groot de impact is van een vleesvrije dag voor jou en je gezin op: www.worldmeatfreeweek.com

  1. Draai wasjes op een lagere temperatuur

Veruit de meeste energie die een wasmachine gebruikt, zit in het opwarmen van het water. Je kan dus dan ook een hoop energie besparen door op lagere temperaturen te wassen. Een wasje op 60°C kost bijna 2 keer zoveel als een wasje op 40°C. (*)
(*) Bron: Milieu Centraal

  1. Schakel je laptop en tablet uit

Ook in slaapstand verbruikt je tablet of laptop 5 tot 10 Watt omdat het geheugen onder spanning wordt gehouden. De sluimerstand is iets zuiniger maar voor wie geen stroom wil verbruiken geldt slechts één tip: schakel alle apparaten helemaal uit.
Bron: Tech Magazine

  1. Koop seizoensgebonden en lokaal

Seizoensgebonden en lokaal eten kopen is niet alleen goedkoper maar ook beter voor het milieu. Teelt buiten het seizoen zorgt immers voor torenhoge elektriciteitsrekeningen en het transport uit verre landen staat gelijk aan een gigantische ecologische voetafdruk.  Het feit dat seizoensgebonden producten gewoon veel lekkerder én gezonder zijn is de grootste bonus. Seizoensgebonden producten en recepten vind je op www.vlam.be

  1. Kies voor gefilterd water

Wegwerp waterflesjes zijn enorm slecht voor het milieu want ze zorgen voor een hoop overbodig plastic. Dat kan je gemakkelijk vermijden door kraantjeswater te filteren, bijvoorbeeld met een BRITA waterfilterkan of -fles.  De ecologische voetafdruk van één liter gefilterd BRITA water is 27x kleiner dan van een liter flessenwater (*). En het is nog een pak goedkoper ook!
(*) Onderzoek naar de MAXTRA filterpatroon in Duitsland, beoordeling en certificaat TUV Rheinland, 2011.

Doe mee & maak kans op een Marella waterfilterkan van BRITA  t.w.v. € 21,50

Deze waterfilterkan met een modern en strak design past perfect in de deur van de koelkast en kan zo in de vaatwasser. Het geheim? Het krachtige BRITA MAXTRA+ filterpatroon dat kraantjeswater in 4 stappen omtovert tot heerlijk drinkwater. Zo heb je altijd lekker en zacht water binnen handbereik.
De voordelen?
– Ecologisch én handig (minder plastic afval en geen gesleur met flessen)
– Veel voordeliger dan flessenwater
– De perfecte basis voor aromatische koffie en heldere thee zonder kalklaagje
– Beschermt je huishoudelijke apparaten tegen kalkaanslag
– De BRITA filterpatronen zijn volledig recycleerbaar en kan je inleveren bij de verdeler

Zin om deze waterfilterkan te winnen? Klik dan hier.