9 tips voor je balkon of terras

Door De Redactie

Tijd om je balkon of terras onder handen te nemen?

Terras opfrissen

Een basic balkon geef je een gezellige landelijke uitstraling met een vloer van houten vlonders of planken op de tegels, en een houten hekwerk tegen de metalen balustrade. Zet overal kruidenpotten of uitbundig bloeiende bloemen.

Ontbijt met uitzicht

Zet kleurig tafelzeil met een handnieter onderaan op een houten plaat vast. Bevestig verstelbare muurhaken twee per twee aan elkaar als beugels voor bloembakken. Hang ze over de balkonrand en schroef een lang bevestigingsstuk tegen de onderkant van het tafelblad.

Steen en staal

Trendy en veelzijdig: een schanskorf (stalen draadkorf gevuld met stenen) als stijlvolle 'zitmuur' aan het terras. Gebruik bij voorkeur hetzelfde hout als dat van het terras. Schanskorven zijn o.a. verkrijgbaar bij Betafence.

Privacy voor een prikje

Een scherm tegen wind en inkijk maak je makkelijk zelf met een lap stevige stof (canvas bijvoorbeeld), waaraan je banden stikt om hem vast te binden aan de spijlen van de balustrade. Of je koop het kant-en-klaar.

Fleurige nestkastjes

Verf blankhouten vogelhuisjes in ene kleur die bij je terras past en versier ze met zelfgemaakte bloemen. Knip daarvoor een eenvoudige bloemvorm, in verschillende groottes, uit gekleurde plastic mapjes. Plak grote en kleine bloempjes op elkaar, en bevestig ze met 'poster buddies' (Pritt) op de huisjes.

Budgettip: Creatief met blik

Originele plantenhangers: bind stevig touw rond oude voorraadblikken of maak twee gaatjes in de zijkanten en rijg er touw door. Boor enkele gaatjes in de bodem en leg een laag kiezeletjes of potscherven in de blikken voor je er plantjes, bijvoorbeeld citroentijm (Thymus citriodorus 'Silver Queen' and 'Doone Valley'), in plaatst.

Leuk voor de kinderen

Met lichte en donkere tegels maak je makkelijk een hinkelbaan. Schrijf de cijfers erop met krijt.

Pimp je bakken

Ga je voor een echte bloemenzee op je balkon? Bekleed goedkope plastic of houten bloembakken met gebloemd tafelzeil. Dat doe je zo: zet het zeil met nietjes vast of gebruik een ledernaald en stevige draad om de uiteinden aan elkaar te naaien. Laat wel de onderkant van de bak mét afvoergaatjes vrij.

Doe-het-zelfbloembak

Schroef vier zwenkwielen onder een houten bloembak of timmer er zelf een in elkaar. Bekleed de binnenkant met worteldoek of stevig plastic en vul hem met een laagje kiezels (voor de drainage) en potgrond.

Partner Content