Back to school: Het AVI-niveau? Wat is me dat?
'Ik mag naar het volgende AVI-niveau!', glundert je kind als je het van school ophaalt. Fijn, maar waar staat dat eigenlijk voor?
Wat is AVI?
AVI is een volgsysteem om de leesontwikkeling van je kind te volgen. De afkorting staat voor 'Analyse van Individualiseringsnormen'. Kortweg wil dat zeggen dat met dit systeem getest kan worden hoe ver jouw kind al staat qua lezen. Leesteksten worden inverschillende moielijkheidsgraden ingedeeld. Momenteel zijn er zo'n 12 niveaus, van AVI Start tot AVI Plus. Meer info vind je hier.
Hoe wordt het getest?
Je kind moet binnen een bepaalde tijd een tekst lezen en het mag daarbij maar een beperkt aantal fouten maken. Als dit vlot gaat, schuift je kind door naar het volgende niveau. Het is belangrijk dat de juf of meester het AVI-niveau geregeld toets, eventueel in groepjes met kinderen die hetzelfde niveau beheersen.
Is het verstandig om je kind boeken boven zijn niveau te laten lezen?
Als je je kind consequent boeken voorschotelt die te moeilijk zijn voor wat het al kan, kan dat afschrikken. Als dat te vaak gebeurt, zal je kind nog maar weinig zin hebben om te lezen. Anderzijds moet je je ook niet blindstaren op dat AVI-cijfer. Laat je kind thuis gewoon lezen wat het graag leest, ook al haalt het op school een lager of net een hoger niveau.
Hoe kun je je kind helpen om vlotter te lezen?
Blijf voorlezen, ook al kan je kind zelf al lezen. Dat stimuleert de taalontwikkeling van je kind en motiveert het om zelf te lezen. Probeer ook eens samen naar de bib te gaan. Zo zie je meteen wat voor boek je kind interessant vindt.