Buxus in de tuin? Opletten geblazen!

In BelgiΓ« sieren we onze tuintjes graag met een karrenvracht aan groene, fleurige struikjes en bloemen. We zijn dan ook helemaal dol op de oerdegelijke buxus. Maar dat is buiten de buxusmot gerekend.

Buxusmot in opmars

Steeds meer en meer mensen vinden groene buxusrupsen in hun favoriete struiken, en dat is niet nieuw. In 2010 werd de rups, die ontpopt in een nachtvlinder, voor het eerst gesignaleerd. Sindsdien komen de rupsen elk jaar talrijker terug. Nadat het beestje Antwerpen veroverde, is nu ook de regio rond Gent aan de beurt.

Van waar komt de rups?

Het antwoord is jammer genoeg simpel: de rups is per ongeluk ons land binnengesijpeld. Via ingevoerde buxussen uit China belandde de buxusrups bij ons in een echt paradijs. Om te kunnen groeien, eten ze hun buikjes vol. Zo vreten de beestjes hele struiken kaal en dat is geen fraai zicht natuurlijk.

Wat kunnen we eraan doen?

Omdat de rups per ongeluk ons land binnengekomen is, zitten er geen natuurlijke vijanden van de diertjes in ons land. Ze kunnen zich dan ook helemaal laten gaan.

Allemaal aan de pesticiden dan? Dat is niet zo’n goed idee. Het is niet alleen slecht voor het milieu, het helpt ook niet. De rupsen hebben meerdere voortplantingsperiodes per jaar, dus ze kunnen je tuin makkelijk terug inpalmen.

Met pijn in het hart, maar als je last hebt van de rupsen dan kun je best denken op lange termijn. Vervang je struiken bijvoorbeeld door andere, even mooie, alternatieven zoals Japanse hulst.

Bron: VTM Nieuws – Beeld: Getty Images

Partner Content