Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Daarom zou je een lepel suiker in je tuin moeten leggen

Door Jolien Thieleman

Wist je dat … we nog maar vier jaar zouden overleven als bijen zouden uitsterven? De populatie ervan is de laatste vijf jaar met een derde (!) gedaald, maar gelukkig is er iets heel eenvoudigs waar je ze mee kunt helpen: een lepel suiker in je tuin leggen.

Belangrijke taak

Of je ze nu vervelend vindt of niet: bijen hebben een belangrijke taak in de natuur. Ze bestuiven bijna een derde van ons voedsel, denk maar aan appels, tomaten, aardbeien, courgettes, paprika’s enzovoort. Ook vogels en andere dieren profiteren ervan mee, want ze eten de zaden en bessen ervan op.

Op krachten komen met suiker

Bijen zijn dus belangrijker dan je zou denken. Dat zegt ook de Britse bioloog David Attenborough. “Ze kunnen moe worden en hebben dan geen energie meer om terug naar hun korf te vliegen. Dat kan ertoe leiden dat ze vertrapt of weggevaagd worden. Een uitgeputte bij kan weer op krachten komen met een mengsel van suiker en water. Mix twee eetlepels witte kristalsuiker met een eetlepel water en leg dit simpelweg op een plek die bereikbaar is voor de bij.” Een eenvoudig gebaar kan soms een groot verschil maken, niet?

https://www.facebook.com/sdavidattenborough/posts/2111117202509415

Coverbeeld: Shutterstock

Lees meer: