Daarom zou je een lepel suiker in je tuin moeten leggen

Daarom zou je een lepel suiker in je tuin moeten leggen

Wist je dat … we nog maar vier jaar zouden overleven als bijen zouden uitsterven? De populatie ervan is de laatste vijf jaar met een derde (!) gedaald, maar gelukkig is er iets heel eenvoudigs waar je ze mee kunt helpen: een lepel suiker in je tuin leggen.

Belangrijke taak

Of je ze nu vervelend vindt of niet: bijen hebben een belangrijke taak in de natuur. Ze bestuiven bijna een derde van ons voedsel, denk maar aan appels, tomaten, aardbeien, courgettes, paprika’s enzovoort. Ook vogels en andere dieren profiteren ervan mee, want ze eten de zaden en bessen ervan op.

Op krachten komen met suiker

Bijen zijn dus belangrijker dan je zou denken. Dat zegt ook de Britse bioloog David Attenborough. “Ze┬ákunnen moe worden en hebben dan geen energie meer om terug naar hun korf te vliegen. Dat kan ertoe leiden dat ze vertrapt of weggevaagd worden. Een uitgeputte bij kan weer op krachten komen met een mengsel van suiker en water. Mix twee eetlepels witte kristalsuiker met een eetlepel water en leg dit simpelweg op een plek die bereikbaar is voor de bij.” Een eenvoudig gebaar kan soms een groot verschil maken, niet?

In the last 5 years the bee population has dropped by 1/3. If bees were to disappear from the face of the earth, humans…

Posted by Sir David Attenborough on Wednesday, June 6, 2018

Coverbeeld: Shutterstock

Lees meer:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)