bijenwasdoek
© Getty Images

DIY: een bijenwasdoek, het alternatief voor vershoudfolie

Door Sara Dekens

Een bee’s wrap of bijenwasdoek is erg handig om je eten vers te houden. De perfecte oplossing voor wie op zoek is naar een duurzaam alternatief voor de traditionele plastic vershoudfolie. Het goede nieuws? Je maakt het makkelijk zelf!

Wat heb je nodig?

  • stuk katoenen stof
  • strijkijzer
  • 30 g bijenwas
  • 15 ml jojobaolie
  • bakplaat
  • bakpapier
  • schaar (liefst een kartelschaar)
  • kwastje
  • klein kommetje of glazen potje

Bijenwasdoek maken: hoe ga je te werk?

Zorg dat je stuk stof gewassen is en strijk het glad, zodat het geen kreuken meer bevat. Denk goed na welke vorm(en) je nodig hebt.

  • Heb je graag een bijenwasdoek om over je ovenschaal te trekken? Leg die dan op je stof om de maat te bepalen.
  • Voorzie errond voldoende ruimte, want je moet de rand van de doek makkelijk om je schotel kunnen plooien.
  • Je knipt de stof het best met een kartelschaar zodat het niet gaat rafelen.
  • Verwarm je oven voor op 95 graden.
  • Leg het bakpapier op de bakplaat en plaats hierop je stuk stof. Plaats het een tiental minuutjes in de oven.
  • Terwijl je stof opwarmt in de oven, heb je tijd om je bijenwas te smelten. Doe de was in een klein kommetje of een glazen potje en verwarm dit au bain-marie. Als de bijenwas mooi egaal is, voeg je de jojobaolie toe. Roer het geheel goed door zodat de was en de olie vermengd zijn.
  • Nu is het tijd voor actie! Haal de de bakplaat met je stof uit de oven en gebruik je kwastje om de volledige stof in te smeren met het bijenwasmengsel. Let goed op dat je geen stukken vergeet! Merk je dat het niet goed meer uitsmeert, dan is je doek waarschijnlijk al afgekoeld. Het helpt om je doek enkele tellen in de oven te stoppen voor je verder werkt.
  • Heb je de volledige doek ingesmeerd, dan mag hij opnieuw de oven in. Je zult zien dat hij eerst even mat wordt, maar zodra de doek er mooi egaal uitziet is hij klaar. Haal hem uit de oven en hou hem vast bij één van de punten tot hij afgekoeld is. Even mee wapperen kan ook helpen.

Je doek is nu klaar voor gebruik! Gebruik ‘m om fruit of groenten in te bewaren of kommetjes of schalen mee af te dekken. De doek is soepel op kamertemperatuur, maar stijf in de koelkast zodat hij mooi blijft zitten.

Opgelet: niet geschikt voor vlees of vis. Na gebruik spoel je de doek af met koud water en eventueel een beetje mild afwasmiddel. Geen warm water gebruiken, want dan gaat de bijenwas smelten.

Tip: gebruik verschillende bakplaten tegelijk als je meerdere bijenwasdoeken wilt maken.

Bronnen: foodiesmagazine.nl, mamaduizendpoot.com

Meer leuke projectjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."