Getty Images

Duurzamer leven dankzij deze 8 apps

Door Sara Dekens

Minder plastic gebruiken, meer recycleren en ook onze kleerkast eens onder handen nemen. We willen graag duurzamer leven, maar hoe begin je eraan? Elke dag een klein stapje is een prima start. Deze apps helpen je alvast op weg!

1. TOO GOOD TO GO

De slagzin van de app zegt het allemaal: “Eat well, save the planet, save money”. Met deze duurzame app zet je een stapje in de goede richting om voedselverspilling de wereld uit te helpen door, jawel, te eten. Open de app en check op basis van je locatie welke zaak in jouw buurt een overtollige maaltijd voor jou heeft. Wat het zal zijn, weet je pas als je ‘t gaat afhalen. Het is namelijk afhankelijk van wat er die dag overblijft.
Tip: neem je eigen zak en vershouddoosjes mee. Zo beperk je ook het afval!

Voor Android

Voor Apple

2. CARPOOL MET TAXISTOP

Zit jij elke dag alleen in je auto op weg naar het werk? Zonde, toch! Kijk eens om je heen. Misschien is er wel iemand die (ongeveer) dezelfde route aflegt? Of ben jij degene die op zoek is naar een rit? Met de Carpool app vind je op een eenvoudige manier jouw match!
Goed om te weten: de carpoolers stoppen niet aan de Belgische grens.

Voor Android

Voor Apple

3. VINTED

Vinted klinkt je vast bekend in de oren, maar past heel erg goed in het rijtje apps die je helpen duurzamer te leven. Hier koop en verkoop je leuke tweedehandskledij aan een zacht prijsje. Het aanbod is immens en je shopt gewoon vanuit je luie zetel! Dé groene app voor fashionista’s met een duurzaam hart.

Voor Android

Voor Apple

4. FAIR FASHION

Voor wie toch graag nieuwe kleren koopt, maar zeker wilt zijn van ‘schone kleren’ in de duurzame zin van het woord, downloadt best de Fair Fashion app. Geef de merknaam van een kledingstuk in en je krijgt een scorebord met informatie over de werkomstandighden en de levensstandaard van de werknemers.

Voor Android

Voor Apple

5. MY LITTLE PLASTIC FOOTPRINT

Minder plastic gebruiken door te kiezen voor duurzame alternatieven, dat is waar My little plastic footprint jou mee wilt helpen. Maak vandaag nog je profiel aan, ontdek wat de plastic voetafdruk is en leer wat je kunt doen om ‘m te verkleinen. Voor de plastic items die je dagelijks gebruikt, reikt de app je suggesties aan voor een duurzaam alternatief.

Voor Android

Voor Apple

6. BEAT THE MICROBEAD

Veel verzorgingsproducten bevatten superkleine plastic deeltjes, micro- of zelfs nanoplastics. Via jouw wasbak of doucheputje komen ze in de oceanen terecht. Bevat jouw zonnebrandcrème of tandpasta plastics? Gewoon de ingrediënten scannen met de app en je ziet meteen het resultaat!

Voor Android

Voor Apple

7. REFRESH & GOGREEN

Deze app is ideaal voor wie z’n hele leven stap voor stap een beetje duurzamer wilt maken. Doorloop 52 eenvoudige stappen om je huis groener te maken, telkens met de nodige uitleg over het hoe en waarom. Heb je een stap gezet? Dan kleurt een blaadje van de boom die jouw leven of huis voorstelt groen. Een leuke manier om je vooruitgang bij te houden.

Voor Android

8. RECYCLE

Sorteren, het is één van de eenvoudigste dingen die we kunnen doen als we duurzamer willen leven. Toch loopt het niet altijd van een leien dakje. De handige sorteergids geeft antwoorden op je sorteervragen, maar je krijgt ook meldingen wanneer het vuil opgehaald wordt én je vindt makkelijk inzamelpunten voor batterijen en electronica, glasbollen …

Voor Android

Voor Apple

Bronnen: bewustverbruiken.be, eatpurelove.nl

NOG MEER TIPS VOOR EEN DUURZAAM LEVEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content