Getty Images

Ecologischer leven? Makkelijk met deze duurzame tips

Door Jolien Thieleman

Om Moeder Natuur een handje toe te steken, kunnen we allemaal onze bijdrage leveren, hoe groot of hoe klein dan ook. Duurzamer leven hoeft echt niet veel moeite te kosten, want met een aantal eenvoudige tips spring je al een heel eind!

Duurzamer leven

In de wereld waarin we vandaag leven, wordt ecologie steeds belangrijker. Koffiebars kiezen voor bio-afbreekbare bekers in plaats van traditionele plastic exemplaren, supermarkten weren plastic zakjes en pleiten voor herbruikbare, schoonheidsmerken werken met gerecycleerde verpakkingen en zo zijn er nog ontelbare voorbeelden die onze planeet, stap per stap, een beetje groener maken.

En jij? Ook jij kunt meehelpen. Start met een aantal eenvoudige aanpassingen in je dagelijks leven die écht niet veel moeite kosten (beloofd!), maar op termijn wel een grote impact hebben. Niet alleen op het milieu, maar ook op je portemonnee. Lees je mee?

1. Weg met die plasticsoep

Plastic is ongetwijfeld een van de meest belastende dingen voor onze planeet. Bijna overal is dan ook plastic (in) te vinden, en de stof breekt ontzettend traag af in de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat plastic flesjes (die gemaakt zijn van polyethyleentereftalaat) zo’n 500 jaar nodig hebben om volledig te verdwijnen? En volgens sommige wetenschappers blijven er achteraf nog lang chemische sporen in de bodem zitten.

Recycleren is dus de boodschap, maar plastic zoveel mogelijk vermijden is nóg beter:

 • Gebruik een brooddoos, zodat je niet langer aluminium- of plasticfolie moet gebruiken.
 • Kies voor een herbruikbare koffiebeker die tientallen kartonnen bekers en plastic dekseltjes vervangt.
 • Winkel met herbruikbare zakjes en vermijd voedingsmiddelen die apart verpakt zitten. In afsluitbare doosjes kun je alles even lang vers houden.
 • Ga eens winkelen in de verpakkingsvrije winkel. Neem je eigen zakjes, potjes en bokaaltjes mee en laat ze opvullen.
 • Zorg ervoor dat je altijd een vouwbaar zakje in je handtas hebt zitten.
 • Drink kraantjeswater in een hervulbare waterfles.
 • Vermijd plastic rietjes, bestek en ander wegwerpplastic.
 • Benieuwd naar meer tips om plasticverbruik te verminderen? Je leest ze hier.

2. Water? Goed voor later!

duurzamer leven

Het feit dat er dagelijks perfect drinkbaar water uit onze kranen stroomt, is een luxe waar we ons niet altijd van bewust zijn. Er een beetje spaarzaam mee omspringen is het minste wat we kunnen doen, niet?

 • Draai de kraan bijvoorbeeld dicht wanneer je je tanden poetst of je inzeept.
 • Vervang je badritueel eens door een korte, verfrissende douche. Of was je aan de lavabo.
 • Vang regenwater op en gebruik het om de planten water te geven of je auto te wassen.
 • Installeer een waterbesparende kraan of schaf een opzetstuk aan.
 • Gebruik de ecostand van je was- en vaatwasmachine. Zorg er bovendien voor dat ze vol zitten.
 • Hier lees je nog meer tips over hoe je water kunt besparen.

3. Slim met energieverbruik

Ook op het vlak van stroomverbruik kunnen een aantal kleine aanpassingen helpen om de impact op het milieu te beperken.

 • Zet de verwarming één graad lager. Dat voel je amper, maar als we dat met z’n allen doen, is de impact groot.
 • Beetje frisjes? Doe dan een warme trui aan of sla een deken om. En het is nog gezellig ook!
 • Draai een halfuur voor het slapengaan de verwarming uit en zet de thermostaat laag ‘s nachts.
 • Zet een deksel op de pan als je water kookt.
 • Investeer in een stoomoven waarin je verschillende gerechten tegelijk kunt klaarmaken (en het is nog gezond ook!).
 • Ga aan de slag met tochtstrips om alle kieren van ramen, deuren en brievenbus te dichten.
 • Gloeilamp kapot? Vervang ‘m door een ledlamp.
 • Laat het licht niet onnodig aan. Installeer eventueel een timer.
 • Trek de stekker uit van toestellen die je niet gebruikt, zoals waterkokers, nachtlampjes en dvd-spelers. Ook al staan ze niet aan, ze verbruiken nog steeds energie.
 • Schakel de energiemodus in op je computer en pas de lichtsterkte aan.
 • Nieuw toestel nodig? Check dan zeker het energielabel. Een koelkast met een A+-label kan tot drie keer zoveel stroom verbruiken als een koelkast met een A+++-label.
 • Meer tips om op energie te besparen vind je hier.

4. Ecologie in de badkamer

duurzame tips

Ook in beautyland wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Heel wat cosmeticamerken zetten in op meer ecologie, met duurzame ingrediënten, gerecycleerd plastic, hervulbare systemen of producten met een slimme verpakking (of zelfs zonder verpakking).

 • Haal eens een aantal verpakkingsvrije beautyproducten in huis. Die zijn verrassend handig, budgetvriendelijk én lief voor het milieu.
 • Reinig je gezicht met een wasbaar microvezeldoekje. Zo spaar je zonder moeite 2 à 3 reinigingsdoekjes per dag uit.
 • Wist je dat je elk jaar gemiddeld zo’n 1.500 wattenschijfjes in de vuilnisbak gooit? Kies daarom voor herbruikbare wattenschijfjes.
 • Vervang plastic wattenstaafjes door bamboe of papieren alternatieven.
 • Kies voor een milieuvriendelijke tandenborstel, eentje met een bamboe handvat bijvoorbeeld.
 • Vervang je plastic scheermesje door een metalen exemplaar.
 • Wissel je klassiek maandverband in voor een wasbaar alternatief, of kies voor een menstruatiecup.

5. Eet wat vaker vegetarisch

Wist je dat er voor de productie van 1 kilo rood vlees 100.000 liter water nodig is? Doe de planeet een plezier en las regelmatig veggiedag in. Je lichaam heeft niet elke dag vlees nodig, én bovendien kun je vlees vervangen door lekkere vegetarische en zelfs veganistische vervangers.

6. Eet lokaal (en volgens het seizoen)

Niets heerlijker dan verse seizoensgroentjes, -fruit en andere producten van Belgische bodem. Hoe lokaler de herkomst, hoe minder transport ervoor nodig is en hoe minder we onze planeet belasten met CO2-uitstoot. Bovendien steun je er de plaatselijke teler mee.

PS Probeer ook bewust te winkelen, zodat je achteraf geen eten hoeft weg te gooien. Maak bijvoorbeeld een winkelbriefje waarop je uittelt hoeveel stuks groenten en fruit je nodig hebt.

7. Milieuvriendelijk huishouden

Poetsen

Om je huis spic en span te krijgen hoef je zeker niet te grijpen naar chemische poetsmiddelen. Integendeel: met een aantal natuurlijke producten, zoals azijn, citroen en bruine zeep, krijg je je woning kraaknet zónder de planeet te belasten. Een pak goedkoper en net zo effectief!

Wassen

Ook je wasmachine kan ecologischer draaien. Wasmachines verbruiken namelijk grote hoeveelheden energie en water en wasmiddelen verspreiden dan weer chemische stoffen.

 • Was zoveel mogelijk met koud water: op 30 graden in plaats van op 40 graden, bijvoorbeeld.
 • Zorg ervoor dat je machine helemaal vol zit.
 • Gebruik ecologisch wasmiddel, zeepnoten, wasballen of een ecologisch waseitje om je was proper te krijgen.
 • Kijk altijd even of je kleren écht vuil zijn, of je die trui bijvoorbeeld even kunt laten luchten om ‘m weer fris te krijgen. Sommige kledingstukken was je dan weer best zo weinig mogelijk, zoals jeansbroeken.
 • Skip de droogkast en hang je was buiten te drogen. Op mooie zomerdagen duurt het ongeveer even lang om je was helemaal droog te krijgen en je spaart er veel energie mee uit.

8. Duurzaam tuinieren

Het is heerlijk vertoeven in een eco-vriendelijke tuin. Hoe je je tuin duurzamer maakt? Simpel: door niet meteen naar chemische producten te grijpen, maar natuurlijke middeltjes aan te spreken. Mieren hou je bijvoorbeeld op afstand met geurige kruiden en planten, zoals munt en lavendel. Bladluizen bestrijd je dan weer met een leger lieveheersbeestjes, die je kunt aantrekken door afrikaantjes in de buurt van bladluisgevoelige planten te zetten.

PS Ook je terras kun je een ecologische schoonmaakbeurt geven.

9. Hop, de fiets op!

Dat de auto erg milieubelastend is, hoeven we je vast niet te vertellen. Ga de uitdaging aan met jezelf en laat ‘m wat vaker in de garage staan. Spring de fiets op of ga te voet: goed voor onze planeet, je gezondheid én je bankrekening!

10. Shop lokaal

Zin om op koopjesjacht te gaan? Denk dan eens aan onze eigen Belgische merken, want zowel op het vlak van mode als beauty heeft ons landje heel wat te bieden. Je haalt een prachtstuk (of -product) in huis, steunt de lokale economie én verkleint je ecologische voetafdruk. Je spullen moeten namelijk niet geïmporteerd of ver vervoerd worden. Kijk dus eerst eens in je eigen stad of dorp bij lokale boetiekjes waar het fijn winkelen is.

11. Shop tweedehands

duurzaam leven

Shop ook gerust eens wat meer tweedehands. Want wist je bijvoorbeeld dat er om één jeans te maken, maar liefst 8.000 liter water wordt verbruikt? Reken daar verpakking, transport en andere milieubelastende factoren bij en je beseft dat nieuwe kleren eigenlijk erg belastend zijn voor onze planeet. Tik daarom eens een tweedehandsstuk op de kop, of wissel kleren uit met een vriendin.

12. Crea bea? Upcyclen!

Ben je uitgekeken op je oude lamp of versleten bank? Gooi ze niet zomaar op straat, maar geef ze een tweede leven met een laagje verf of een leuk stofje. Zo krijg je unieke blikvangers in huis! Een aantal leuke upcycling-ideeën om mee aan de slag te gaan, vind je alvast hier.

13. Renoveren? Ook dát kan duurzaam

(Ver)bouwplannen? Kies voor natuurlijke materialen die een hele tijd meegaan zonder het milieu ermee te belasten, of die multi-inzetbaar, biologisch afbreekbaar en goed recycleerbaar zijn. De vezels van vlas lenen zich bijvoorbeeld perfect voor isolatiemateriaal, bamboe kan worden gebruikt als vloer of keukenblad en kurk is prachtig als afwerking van je project. Meer tips en voorbeelden om duurzaam te renoveren vind je hier.

Slimme tips van lezeressen en redactrices

Nog meer inspiratie nodig om duurzamer te leven? Libelle-redactrice Diny Thomas vroeg aan een aantal lezeressen en collega’s wat zij doen om hun steentje bij te dragen.

 1. “Schrijf je uit voor reclamefolders: je haalt minder snel rommel in huis die je toch niet nodig hebt, én er moet minder papier gebruikt worden om ze te drukken.” • Mariëlle
 2. “Sinds ik ons een SodaStream cadeau deed voor kerst, maken we zelf ons bruiswater van gefilterd kraanwater. Wat een verschil qua plastic afval! Bovendien hoef ik niet meer met zware flessen te zeulen. Grappig detail: het was hier thuis in het begin soms vechten voor wie er – pssshhht! – op het knopje mocht drukken …” • Eindredactrice Nele
 3. “Minstens één keer per week redden we een maaltijd van de vuilnisbak met Too Good To Go (een app waarmee je eten dat niet verkocht wordt in restaurants of supermarkten kunt kopen tegen een lagere prijs, red.). Je weet nooit wat er op je bord komt te liggen, maar je leert wél heel wat nieuwe gerechten kennen.” • Bieke
 4. “De wegwerpluiers hebben we ingeruild voor wasbare exemplaren. Goed voor bijna een ton minder afval tijdens de babyjaren van mijn zoontje. Binnenkort hebben we twee kindjes in de wasbare luiers, waardoor ik maar liefst twee ton afval kan besparen.” • Sandy
 5. “Een kleine drie jaar geleden werd de eerste van onze vriendinnengroep mama van een flinke dochter. Iedereen was zo enthousiast dat ze overladen werd met schattige rompers, jurkjes en rokjes. Hoe kun je al die mooie kleertjes ook weerstaan als je in de winkel staat? Niet veel later werden ook vriendinnen nummer twee en drie mama van een dochter, en jawel, ook ik beviel een jaar geleden van een dochter. Omdat alle meisjes héél snel uit de kleertjes groeien, geven we nu alles onderling door. Goed voor het milieu, én de portemonnee.” • Loes
 6. “Al twee jaar eet ik geen vlees meer, maar helemaal veganistisch worden, dat is toch net iets te moeilijk. Maar ik probeer wel in kleine stapjes te werken: mijn ontbijt is intussen wél al vegan. En dat via een kleine ingreep: de melk in mijn havermoutpap heb ik vervangen door havermoutmelk. Heel lekker, en het ligt ook niet zo zwaar op de maag als echte zuivel.” • Redactrice Margot
 7. “Omdat we niet meer wilden werken met vervuilende plastic capsules, zijn we terug overgeschakeld op een klassieke koffiezet. En zo’n machine die ’s ochtends staat de pruttelen is best gezellig.” • Viv
 8. “Regelmatig brengen we een bezoek aan de kringwinkel, en dat levert verrassend speelgoed en heel leuke boekjes op voor mijn zoontje.” • Sien
 9. “Van oude handdoeken en T-shirts heb ik mijn eigen wattenschijfjes gemaakt, die ik nu al twee jaar gebruik. En was, natuurlijk.” (lacht) • Saskia
 10. “Als het kan, dan ga ik sowieso te voet of met de fiets. Daar stelde ik zelfs een richtlijn voor op: moet ik minder dan drie kilometer gaan, dan wandel ik. Is het niet verder dan zes kilometer? Dan neem ik de fiets.” • Webredactrice Jolien
 11. “Enkele jaren terug ben ik begonnen met zeepzieden (zelf zeep maken met kruiden als lavendel en kamille en etherische oliën, red.), omdat ik die bowlingbaan aan plastic flessen in mijn badkamer zo beu was. Mijn douchegel, shampoo, conditioner, gezichtscrème, het is allemaal puur natuur. Het ruikt heerlijk, het zit niet verpakt in plastic en het wast even goed.” • Ester
 12. “Als ik jarig ben, wil ik liever geen cadeaus die later toch op zolder – of erger: op het containerpark – belanden. Wel vraag ik om een centje aan een goed doel te geven, of om zelf een dessertje mee te nemen. Als ik zelf naar een feestje ga, dan geef ik enkel geschenkjes waarvan ik wéét dat mensen ze echt kunnen gebruiken. In een herbruikbare verpakking, weliswaar. (lacht) Het is geweldig om te zien hoe leuk iedereen dat vindt.” • Nienke
 13. “Mijn eigen biologische bloemen(pluk)tuin levert me elke dag lekkere eetbare bloemen en kruiden op. En sinds ik mijn opleiding tot imker met succes voltooide, heb ik mijn eerste bijenvolkje over de vloer, wat mijn tuintje alleen maar ten goede komt.” • Elke
 14. “Mijn man Lennert en zijn twee vrienden hebben hun eigen ‘plukboerderij’: een moestuin én een serre waar ze de lekkerste groentjes kweken. Zonder pesticiden of andere chemische producten. In de lente en in de zomer komt dan ook álles van daar: tomaten in alle kleuren, sla, spinazie, courgettes. Van de mega-oogst chilipepers maken we ons eigen chilipoeder. Ongelooflijk lekker! En de overschotten, die vriezen we in om in de winter soep van te maken. Heel gezellig voor de drie mannen om samen wat tijd door te brengen. Maar ook voor de kinderen, die soms meegaan om met de kinderen van onze vrienden te spelen. En terwijl Lennert in de moestuin bezig is, sta ik af en toe in de keuken om zelf koekjes te bakken die onze meisjes dan meenemen naar school. Minder plastic, en veel keukenplezier!” • Eindredactrice Barbara
 15. “In de zomer zouden we opnieuw naar Italië gaan met de trein. Die ‘treintrip’ zien we écht als deel van de vakantie: onderweg kun je een overnachting boeken, in München bijvoorbeeld, om een kort maar krachtig bezoek te brengen aan de stad. (lacht) Met de trein heb je het gevoel van echt onderweg te zijn. De lange gesprekken, de heerlijke dutjes, het uitzicht dat voorbij raast. Een milieuvriendelijke en vooral ontspannen manier van reizen.” • Anse
 16. Kippen in de tuin: ze zorgen voor véél minder afval en je hebt verse eitjes in huis.” • Carolien
 17. “Regelmatig stel ik mezelf de vraag: hoe zou mijn oma dit vroeger gedaan hebben? Want plastic bestaat helemaal nog niet zo lang. De was doe ik tegenwoordig met zeepnoten in plaats van gewoon wasmiddel, met een blok marseillezeep doe ik de afwas en het plastic sponsje ruilde ik in voor een exemplaar uit bamboe. Werkt perfect, geen plastic en een stuk goedkoper.” • Culiredactrice May
 18. “Als ik naar de supermarkt, de bakker of de schoenwinkel binnen de stadsring ga, dan neem ik sowieso de fiets. Goed voor de conditie, geen last van file en niet uren rondrijden op zoek naar parking.” • Marleen
 19. “Mijn auto zit in een autodeelsysteem. Als ik zelf niet op de baan ben met mijn wagen, dan iemand anders wel.” • Tiffanie
 20. “Sinds kort heb ik een stoomreiniger voor de vloeren in huis. Geen nood meer aan zeep in plastic flessen, en alles blinkt als nooit tevoren.” • Lara
 21. “Als fervente wandelaar – minstens drie tochtjes per week – was ik elke keer opnieuw verbaasd over hoeveel afval er op de weg lag. Lege blikjes en plastic flesjes frisdrank, sigarettenpeuken, bananenschillen, zelfs vuile luiers! Een jaar geleden heb ik mezelf een afvalgrijper cadeau gedaan, zo’n stok waarmee je makkelijk afval kunt oprapen zonder je handen vuil te maken. En sindsdien maak ik van mijn wandelingen opruimtochten. Met een plastic zak en de grijper in de aanval wandel ik door de bossen en de straten om zwerfvuil op te rapen. Na een uur tot anderhalf uur ben ik vaak zo’n tien kilo ‘rijker’.” • Isa
 22. “Vroeger kócht ik elk boek dat op mijn leeslijstje stond, dat uiteindelijk onder het stof kwam te staan in mijn boekenkast. Nu ga ik gewoon naar de bibliotheek. Mijn leesplezier kost me bijna geen geld meer, en het bespaart een hoop papier.” • Elien
 23. “Al het groenafval gaat op de composthoop. Ideaal om later de moestuin mee te voeden, in plaats van dure zakken meststof te moeten kopen.” • Redactrice Evy
 24. “Boodschappen doen, dat is voor mij echt een sport geworden. Het doel? Zo weinig mogelijk plastic verpakkingen mee naar huis nemen. En ik moet toegeven: het is makkelijker dan je denkt. Groenten en fruit koop ik op de wekelijkse markt. In het begin keek de marktkramer raar op toen ik hem mijn eigen stoffen zakjes gaf, maar nu zie ik steeds meer mensen met hun eigen potten en zakken aanschuiven. In de verpakkingsvrije winkel vul ik mijn glazen bokalen met pasta, havermout, rijst en niet onbelangrijk: chocolade. (lacht) En de koekjes uit de supermarkt, die soms wel tot drie keer verpakt zijn in plastic, laat ik links liggen. Die bak ik gewoon zelf.” • Melanie

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content