Geld lenen voor een huis wordt moeilijker

De tijd dat bijna elke Vlaming een eigen huis kon kopen, lijkt steeds verder weg. Vanaf mei wordt het opnieuw een pak lastiger om een hypothecaire lening bij de bank te krijgen.

Een huis of lapje grond op het oog? Bekijk dan eerst goed je spaarboekje want de Nationale Bank verlangt dat je straks minstens 20 procent van het aankoopbedrag meteen op tafel kunt leggen. Concreet? Een lening voor een huis van 300 000 euro (inclusief notariskosten) aangaan, gaat enkel wanneer je zelf 60 000 euro kunt missen.

Vlamingen hebben te hoge schuldenberg

Vroeger konden mensen makkelijk het volledige aankoopbedrag of zelfs meer lenen. Maar volgens de gouverneur van de Nationale Bank, Jan Smets, hebben de Belgen hierdoor te hoge schuldenlasten. Een maandelijkse afbetaling zou niet meer dan 1/3 van het maandelijks inkomen mogen zijn, terwijl dit nu in veel gevallen wel zo is.

Verhuizen naar Wallonië?

Maar wat met de hoge huizenprijzen?

  • Volgens de Trends vastgoedgids bestaan er in Vlaanderen – in tegenstelling tot Wallonië –  nog nauwelijks huizen onder de 200 000 euro.
  • Er wordt bovendien tegen eind 2017 nog een prijsstijging voorspeld van zo’n 2 procent.

En wie heeft onmiddellijk 20 procent van de totale som zomaar ter beschikking?

  • Tien jaar geleden kreeg zo’n 22 procent van huizenkopers tussen 20 en 30 jaar financiële steun van familie.
  • Nu is dit al 60 procent. Zonder die hulp, zou een woonkrediet niet mogelijk zijn.

Moet de jonge Vlaming dan echt af van die baksteen in de maag?

Lees ook:

 

Vorig artikel
Valentijnsverwennerijen voor jezelf
Volgend artikel
Schattige video: babynijlpaard Fiona zet eerste stappen

Bezoek de grootste expo over de uitvindingen van ’s werelds gekendste genie, da Vinci

Heb je nog wat gaatjes vrij in je agenda deze zomer? Breng dankzij Shedeals een uniek bezoek aan de expo over de uitvindingen van niemand minder dan… Leonardo da Vinci. Je krijgt er inzicht in meer dan 100 documenten en is daarmee de grootste expo ooit over da Vinci’s uitvindingen. Wil je ook graag je kennis over het werk van Pablo Picasso en Joan Miró opfrissen? Koop dan een trioticket en krijg toegang tot de 3 expo’s.

€9.50 €13.50