©GettyImages

Een hangmat veilig ophangen: zo doe je dat (+ shopping)!

Door Rani Merckx

Een rustplekje nodig? Installeer dan een hangmat in je tuin, op je terras of zelfs in huis. Heerlijk paradijselijk! Met onze veiligheidstips blijf je lekker gewichtloos hangen en ontspannen.

Je hangmat veilig ophangen in 6 stappen

Heb je recent een hangmat gekocht? Of overweeg je eentje aan te kopen, maar weet je niet goed hoe of waar je je hangmat het best ophangt? Onze tips helpen jou op weg!

Voor je een hangmat zomaar ergens ophangt, controleer je best even of de ophanging wel sterk genoeg is. Niet elke balk, boom of muur is geschikt om een hangmat aan te hangen.

De hangmat en de ophanging moeten namelijk niet alleen je gewicht dragen, maar een veelvoud hiervan. Door plezierig te wiebelen, komt er extra druk op de hangpunten waardoor er een piekbelasting kan ontstaan. Hou hier dus rekening mee!

De ruimte tussen twee ophangpunten neem je best zo ruim mogelijk:

  • Is de afstand tussen je ophangpunten langer dan je hangmat? Dan kun je dit makkelijk oplossing met touw, kettingen of karabijnhaken.
  • Is de afstand precies afgemeten naar de lengte van je hangmat? Dan kun je in de toekomst enkel hangmatten kopen die niet langer zijn dan je huidige hangmat.

De ideale hoogte om je hangmat vast te maken, is ongeveer 1,8 meter. Over het algemeen kun je een simpele rekensom gebruiken om de hoogte te bepalen:

  • de lengte van je afstand delen door 2. Bijvoorbeeld: je hebt twee bomen op vier meter van elkaar staan. Dan is de aangeraden hoogte twee meter (vier meter delen door twee).
  • Hou er wél rekening mee dat je – eenmaal je in de hangmat ligt – minimaal 40 cm boven de grond hangt.

In tegenstelling tot een hangmat-standaard of kleinere bomen, bewegen muren niet mee als je naar hartenlust wiebelt met je hangmat.

  • Let er wel op dat de muren stevig genoeg zijn, en niet te oud.
  • Gebruik goede pluggen bij het ophangen van de hangmat in de muren.

Met je hoofd in de wolken… of in het groen! Je hangmat tussen twee bomen ophangen, is ideaal om één te worden met de natuur. Maar ook om te genieten van natuurlijke schaduw door de bomen.

  • Let er wel op dat de bomen stevig genoeg zijn om je gewicht te dragen.
  • Bind een touw boven een tak aan de boom. Hierdoor kan het touw niet plotseling naar beneden zakken.

Geen stevige bomen of geschikte muren in de buurt? Dan is een hangmat-standaard de oplossing! Ook superhandig, als je regelmatig van rustplekje verandert.

Shopping: 4x heerlijk hangen in een hangmat

Zo, nu je helemaal mee bent met de veiligheid is het tijd om eentje in huis te halen. En dan nu… voeten in de lucht, je Libelle erbij en genieten maar!

BAHAMAS hangmat, keuze uit kleuren: oranje, geel en blauw. B 100 x L 200 cm (€ 24,95 – Casa). Shop ‘m nu aan 30% korting met de kortingsbon die je deze week in je Libelle vindt. Goed voor één (tuin)item naar keuze.

HAPPY ZEN – Ecru handgevlochten buitenhangmat (€ 99,99 – Maisons du Monde)

La Siesta – hangmat Brisa Double (€ 89,95 – A.S. Adventure)

VIVERE tweepersoonshangmat met standaard (€ 159,95 – vtwonen by fonQ)

TANGER – katoenen hangmat met witte en blauwe print (€ 39,99 – Maisons du Monde)

 

Bron: realsimple & dehangmat.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content