Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat kun je doen als je bloembollen zijn uitgebloeid?

Door De Redactie

Blauwe druifjes, narcissen, krokussen, hyacinten: elk op hun manier toveren ze een lentegevoel in huis. Maar wat als deze bloembollen uitgebloeid zijn? Weggooien is een makkelijke optie, maar tegelijk ook jammer. De bollen kunnen namelijk -mits de juiste verzorging- nog jaren schitteren in het voorjaar.

Waar op letten als je bloembollen wil bewaren

Laat de plant uit zichzelf afsterven

 • Zet de uitgebloeide bloemen even aan de kant, uit het zicht.
 • De verwelkte bloem mag je eruit knippen, omdat deze anders zaad zal aanmaken en dat is niet de bedoeling. We willen dat de bol zich concentreert op de opslag van reservevoedsel om te overleven. Laat daarom zeker de bladeren aan de bol! Hij zal het voedsel namelijk uit de bladeren zuigen, waardoor hij terug sterk wordt.
 • Zodra de bladeren “leeg gezogen” zijn, sterven ze af. Als dit gebeurt, mag je de bol uit het potje halen.

Maak de bollen schoon

 • Het is belangrijk dat de bollen proper bewaard worden.
 • Wrijf het vuil en de aarde van de bol af.
 • Was ze zeker niet met water. Bloembollen houden niet van nattigheid, ze gaan ervan rotten.

Bewaar bloembollen droog, koel en donker

 • Als de bollen netjes en volledig droog zijn, kun je ze bewaren.
 • Wikkel ze in oud krantenpapier en stop ze in een doos. Waar je de doos zet, maakt niet uit. Zolang het maar een donkere, koude en vooral droge plaats is. Een droge kelder of kleerkast zijn perfect.

Wanneer mogen ze terug uit hun doos?

Wanneer je de bloembollen terug bovenhaalt, hangt af van wat je ermee wil doen.

 1. De tuin in:
  Ook je tuin kan in het vroege voorjaar wel wat fleur gebruiken. Plant daarom de bewaarde bollen in de herfst in je tuin. De maand oktober is perfect, maar eigenlijk kan het zolang het nog niet vriest. De reden waarom ze zo vroeg de grond in moeten is simpel: de bloembollen hebben een koudeperiode nodig om in het voorjaar bloemen aan te maken. Een ander voordeel is dat de bol gaat wortelen en sterker zal zijn.  Plant de bollen ook altijd in groep.
 2. Terug in de woonkamer:
  Heb je geen tuin of verkies je bloemen in de woonkamer? Ook dat lukt perfect met bewaarde bollen. Het enige waar je op moet letten is dat ze zeker een koudeperiode nodig hebben. Om de winter na te bootsen, plaats je de bollen 6 à 8 weken in een koude garage of koelkast. Daarna kun je ze planten in een potje en je zult zien: binnen de kortste keren zie je een groen blad dat tevoorschijn komt.

Meer bloemenplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content