Hoe IKEA hulp biedt aan eenoudergezinnen die het moeilijk hebben

Advertorial

We kennen de Zweedse meubelgigant allemaal van zijn betaalbare meubels en decoratieartikelen, zijn restaurant en befaamde Zweedse gehaktballetjes. Maar wist je dat hij ook een strijd levert tegen armoede, door hulp te bieden aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben?

In België leven meer dan 200.000 eenoudergezinnen in armoede. Alleenstaande ouders worden vaak harder getroffen omdat problemen zich al sneller opstapelen. Hun inkomen is lager, ze moeten deeltijds werken (want er is de zorg voor de kinderen) en hun sociaal leven is nagenoeg onbestaande … Daar komt nog bij dat ze vaak moeilijk een woning vinden, omdat sommige huisbazen weigeren te verhuren aan een alleenstaande met kinderen.

Codenaam: welkom thuis

Hoe red je het dan als alleenstaande ouder? Wat moet je doen als je leven een heus hindernissenparcours is? Er is één plaats die troost biedt wanneer het moeilijk gaat. En dat is je thuis. Het is een onmisbare cocon waar je je goed en veilig voelt. Wie in armoede leeft, snakt vaak nog het hardst naar een rustgevende thuis, een plek waar zowel ouder als kind in menswaardige omstandigheden tot rust kan komen.

Die vaststelling inspireerde IKEA België om het project ‘Welkom thuis’ uit de grond te stampen. Dit initiatief reikt deze gezinnen in nood een helpende hand door ze een degelijke thuis aan te bieden. Want “een thuis hebben, is een eerste stap naar een leven hebben”, zoals Arantxa Gurtubay, hoofd van het project bij IKEA, het zo mooi zegt.

In ruim 80% van de gevallen zijn het de moeders die alleen achterblijven met de kinderen, goed voor 160.000 gezinnen in België …

Fotografie : François de Ribaucourt

Grootscheepse acties

Die hulp neemt verschillende vormen aan. Om te beginnen is er de steun aan verschillende organisaties die eenoudergezinnen helpen. IKEA doet dat enerzijds door materiaal te schenken, zoals meubels om de woningen mee in te richten, en anderzijds door eenoudergezinnen meer zichtbaarheid en een stem te geven. Maar IKEA geeft naast materiaal ook steun aan organisaties of tijdens gesprekken met de overheid. Tot slot zet de meubelketen ook zijn personeel in voor het goede doel.

Een mooi voorbeeld: de medewerkers van IKEA Anderlecht richtten het ‘Parenté Huis’ in, een opvangcentrum dat deel uitmaakt van AMA (de federatie van opvangcentra en diensten voor hulp aan daklozen), dat 16 dakloze eenoudergezinnen opvangt. Hier, in deze transitaccommodatie bestaande uit 16 privéstudio’s, vinden ze een tweede adem, warmte en steun van maatschappelijk werkers. IKEA gaf deze studio’s een ziel met kasten, zetels en beddengoed, zodat de gezinnen zich er meteen thuis voelen. Het personeel van de Zweedse keten stak de handen uit de mouwen door te helpen met de inrichting van de studio’s. Ze monteerden de meubels, decoreerden en verfden. Zo werden het warme, gezellige nestjes! Het is niet de eerste keer dat IKEA zo’n samenwerking aangaat, want het personeel in Wilrijk zette zich eerder al in voor een soortgelijk, lokaal goed doel. Sinds de start van het project begin dit jaar bood IKEA al concrete hulp aan ruim 500 gezinnen, goed voor zo’n 3000 personen. Concrete resultaten en vooral – achter de cijfers – eindelijk een glimlach en een zucht van opluchting bij deze zo kwetsbare gezinnen.

Met hun klantenkaart helpen ook klanten in de strijd tegen armoede

Tot het einde van het jaar kunnen ook de klanten van IKEA hun steentje bijdragen … En veel moeten ze daarvoor niet doen! Want iedere keer dat een klant zijn klantenkaart scant aan de kassa, schenkt IKEA 10 cent aan AMA en de groep CAW, twee organisaties die eenoudergezinnen in heel België helpen. Wat een mooi initiatief. Vergeet je klantenkaart dus niet als je de volgende keer gaat shoppen bij IKEA!

Voor meer info surf naar IKEA.com