Getty Images

Kan mijn huisdier het coronavirus krijgen of doorgeven?

De kat in quarantaine en de hond desinfecteren? Nadat bekend raakte dat een dwergkees in Japan lichtjes positief had getest op het coronavirus, ging het al snel de ronde dat ook dieren deel uitmaken van de besmettingsketting. Maar wat is daar nu van aan?

Geen gevaar

Honden en katten kunnen coronavirussen met zich meedragen maar niet dezelfde soort als de variant die nu heel België – en bij uitbreiding de wereld – lam legt. Het virus dat ons nu treft, is onschadelijk voor huisdieren. Maar ook andere soorten coronavirussen kunnen vrij weinig kwaad voor honden en katten. Ze krijgen geen ademhalingsproblemen, beginnen niet te hoesten en zijn er doorgaans niet ziek van. En nog beter: ze kunnen deze virussen ook niet overdragen op mensen.

Hoesten op de hond

Wat wel zeker is, is dat het coronavirus enige tijd kan overleven op verschillende soorten oppervlaktes. Dus als een coronapatiënt een hond of kat heeft geaaid en er misschien ook op gehoest of geniesd heeft, kan het zijn dat het virus even op de huid van het dier verder leeft zonder dat het dier zelf ziek wordt.

In het geval van de dwergkees was het intense fysieke contact met zijn zieke baasje dat ervoor zorgde dat het hondje ook even het virus op zijn neus droeg. Maar de restdeeltjes op zijn neus konden hoe dan ook niet worden overgedragen op mensen.

Hond – en handhygiëne

Ongeacht de situatie is het wel altijd een goed idee om regelmatig je handen te wassen als je huisdieren hebt. Laat ook je huisdier je gezicht niet likken.

Voor de rest kunnen honden en katten de komende periode dus veilig naar buiten én mogen ze gerust met hun soortgenoten ravotten!

Lees meer:

 

 

 

Partner Content