Getty Images

Kartonnen dozen hergebruiken: 5 leuke ideetjes

Een online bestelling ontvangen? Denk dan even na voor je de kartonnen dozen zomaar bij het oud papier gooit. Hoe je deze dozen een tweede leven geeft, lees je hier.

1. Kartonnen dozen hergebruiken als verzenddoos

Tegenwoordig verzendt iedereen al eens een pakje. Kleren of spulletjes die je tweedehands verkoopt (misschien via Vinted) of een verrassing voor de verjaardag van een vriendin? De dozen die jij als pakket ontvangt, kunnen gerust nog een of meerdere keren opnieuw gebruikt worden. Verwijder de etiketten die erop zaten en versier de doos naar hartenlust voor je ze verstuurt. De ontvanger én het milieu zullen je dankbaar zijn!

2. Een praktische opberger

Opbergmogelijkheden heb je nooit genoeg. Om spullen te bewaren die je niet regelmatig nodig hebt, is een kartonnen verzenddoos ideaal (niet vergeten te labelen!), maar ook voor spullen die je dagelijks gebruikt kunnen ze handig zijn. Gebruik de dozen waarin je je nieuwe schoenen ontving bijvoorbeeld als ladeverdeler in je kleerkast om je ondergoed en sokken mooi gescheiden te houden.

Tip: Gooi ook de schoendozen zelf niet weg. Ze zijn erg handig om verschillende soorten kabels in te bewaren. Vul de doos met wc-rolletjes die elk plaats bieden aan één kabel. Zo behoort het oeverloos zoeken in die wirwar van kabels voorgoed tot het verleden.

3. Kartonnen vellen tegen onkruid

Wil je een deel van je tuin aanleggen als kruiden- of groentetuin, maar gooit onkruid momenteel roet in het eten? Dan ben je vast blij dat je nog enkele bruine kartonnen dozen hebt staan. Leg de vellen karton zonder opdruk liefst op een vochtige bodem en bedek met een dikke laag compost. Het karton zorgt ervoor dat het onkruid zich geen weg naar boven kan banen en verteert zelf in de grond.

4. Een krabpaal voor je kat

De ideale krabpaal voor je viervoeter? Die maak je gewoon zelf van oude kartonnen dozen. Knip je dozen in even brede repen, rol ze op terwijl je alles mooi vastlijmt en maak er een krabpaal mee in de vorm van een cirkel van zo’n 35 à 40 cm diameter. De buitenkant kun je verven of pimpen met een leuk stuk stof. Wedden dat je kat er dol op is?

5. Knutselen met de kids

Knutselideeën genoeg als je aan de slag wilt gaan met oude kartonnen verzenddozen. Er bestaan mooie voorbeelden van grote webshops die je creativiteit willen stimuleren door de dozen te voorzien van afbeeldingen, slogans of heuse patronen die het knutselen eenvoudiger maken. Ook op Pinterest vind je prachtige voorbeelden en DIY’s waar je meteen mee aan de slag kunt. Maar soms is het ook gewoon leuk om je kinderen in de kartonnen doos te zetten en ze naar hartenlust te laten kribbelen.

Tip: je kunt de dozen ook in stukken snijden en het karton als vellen bewaren. Leuk om op te tekenen, maar ook handig als onderlegger om je tafel te beschermen als je kleine kunstenaar aan het schilderen gaat.

Meer leuke tips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content