Lente: tijd om de tuin te bemesten
Of je nu een gazon, bloemenhof, moestuin of fruitboom hebt, het begin van de lente is het juiste moment om de bodem te bewerken! Lees hier hoe het juist moet.
Is bemesten noodzakelijk of optioneel?
Het is zeker noodzakelijk. Je planten hebben voedende bestanddelen nodig om opnieuw in volle vaart te kunnen groeien.
Wanneer bemesten?
- In de tuin of in plantenbakken is het ideaal om de bodem in de lente te bewerken. Dan worden de planten ‘wakker’ en hebben ze het meeste behoefte aan extra energie.
- Probeer niet te vroeg te bemesten. Hierdoor zal de regen een deel van de voedende stoffen met zich mee nemen ten koste van de bovenste grondlaag.
Tip: je kan ook een tweede keer bemesten in de herfst. Zo worden de wortels versterkt en de voedende reserves versterkt.
Met wat bemesten?
Bemesten kan met organische meststoffen of met aarde-meststof mengsels. Maar compost is de beste meststof. Het kan op grote schaal de mengelingen vervangen die te koop zijn in de winkel.
Hoe bemesten op het moment van de planting?
In de tuin : meng in het gat wat compost of potgrond samen met de natuurlijke bodem.
In bloembakken : meng 40% compost met aarde.
Hoe planten bemesten die al geplant zijn?
Je gazon, bloembedden, fruitbomen, plantenbakken, moestuin hebben zeker voordeel aan een bemestingskuur in de lente.
Gazon: verspreid 1 tot 2 kg zeer fijne compost of verrijkte potgrond per m².
Bloembedden: verdeel over de oppervlakte om de 2 jaar 2 tot 3 kg per m².
Plantenbakken: in bakken waarvan je de inhoud niet vernieuwt meng je 20% compost of verrijkte potgrond met de natuurlijke bodem.
Moestuin: meng met een riek wat compost met de bovenste grondlaag. Pas op, niet alle groenten hebben dezelfde voeding en verzorging nodig.
- Voor de weinig gastronomische groenten zoals bonen, erwten radijzen en hou je het bij 1 kg meststof per m².
- Voor de gemiddeld gastronomische groenten zoals sla, spinazie, venkel, knoflook en wortelen verdubbel je de hoeveelheid.
- Voor de gastronomische en voedende groenten zoals aardappels, kool, tomaten, pompoen, mais en prei gebruik je tot 5 à 6 kg per m².
Jonge of rijpe compost?
- Compost wordt als rijp beschouwd na meerdere maanden, wanneer zowel de samenstelling als de kleur dezelfde als bruine aarde is.
- Je kan jonge compost gebruiken maar enkel voor gastronomische groenten zoals groenten uit de komkommerfamilie en aardappelen, die zelfs op mest kunnen groeien. Deze compost is voor andere planten vaak te zuur.
Tip: als de compost nog niet helemaal rijp is, zeef dan de stukjes er uit die nog niet helemaal afgebroken zijn. Deze kan je verder laten rijpen.
Chemisch of niet chemisch?
Het misbruikenvan kunstmest kan uiteindelijk de plant en de bodem doen verzwakken omdat het natuurlijkevoedingsproces afgebroken wordt. Kies voor organische stoffen waarvan de voedende bestanddelen aan de planten worden toegevoegd nadat ze verwekt zijn door de micro-organismen in de bodem. Voor potplanten is dit echter niet altijd voldoende.
Tekst: Pauline Albala Garcia