Lenteschoonmaak: het grote opruim-ABC

Door De Redactie

Is je huis aan een opruimbeurt toe? ’Ontrommelen’ is het codewoord. Met deze tips kun je aan de slag! Vandaag handige tips van N tot Z.

N: Zeg eens nee!

De belangrijkste letter uit het opruimalfabet is de ‘N’. ’Nee’ zeggen tegen alles wat anderen je willen geven. De oude kast als je ouders een nieuwe gekocht hebben, de te kleine kleren van de kinderen van je vriendin, de oude keukenrobot van je zus… Kun je het gebruiken en heb je er plaats voor?

O: Ga voor een opfrisbeurt

Maak van je opruimactie gebruik om meteen na het uitmesten je kasten schoon te maken, ze eventueel te schilderen of er een fleurig behangetje in te leggen.

P: Papier hier!

Stapels papier en tijdschriften: ze vragen om een systeem. Worden het hangmappen of bakjes? Of een harmonika-ordner, waarin je belangrijke info zoals tramkaarten, telefoonlijsten, de afvalkalender, waardebonnen… samen bewaart? Heb je geen  werkkamer en verzamelt papier zich steeds weer in de woonkamer of de keuken? Koop een mooi kastje met een paar lades, en zet er een mandje of bakje op voor de post en papieren die je nog moet behandelen.

R: Rommelmarktje doen

Wat jij niet meer mooi vindt, is soms voor een ander wél nog de moeite waard. Geef het weg, breng het naar de kringwinkel, zet het op het internet of ga ermee naar een  rommelmarkt (zie ook de U van Url).

S: De grote speelgoedcheck

Het is verbazingwekkend hoe makkelijk kinderen vaak afstand kunnen doen van hun spullen. Vraag hen dus om zelf hun kamer op te ruimen en speelgoed uit te mesten. Je kunt hen helpen door in opbergruimte op hun eigen hoogte te voorzien (zoals opbergkisten of hangmanden). Schrijf op elke mand of doos wat erin moet, of plak er een foto of exemplaar bovenop (zoals een kleurpotlood, legoblokje…). Afgedankt speelgoed kun je verzamelen in een doos en klaarzetten om op de rommelmarkt te verkopen.

T: Denk aan je timing

Plan het opruimen van de kelder, de zolder en het speelgoed in de weken voor de rommelmarkt in je buurt, of de ophaling van het grof vuil. Klasseer je papieren in mei of begin juni, zo zitten ze op orde voor de belastingaangifte van eind juni. Het begin van de lente en de herfst zijn ideale momenten om kleding te sorteren.

U: Url’s die inspireren

Handige websites: www.ebay.be, opruimen.startpagina.nl, www.kapaza.bewww.2dehands.be, www.troc.com, www.dekringwinkel.be, www.derommelmarkt.bewww.wattedoen.be

V: Vergeet je vaste plek niet

Natuurlijk hangen je sleutels in het kastje aan de voordeur. Als ze tenminste niet op een kast liggen, of naast de koelkast, waar je net je boodschappen in weggelegd hebt. De dvd’s van de videotheek? Op de dvd-speler. Maar misschien ook ergens tussen de  kussens van de zetel. Je hoort het al: niks zo belangrijk als ’de vaste plaats’. Leg dingen dus op een logische plek: wat je vaak nodig hebt op ooghoogte, dingen die je echt niet kunt wegdoen en toch maar één keer per jaar gebruikt, achteraan of hoger.

W: Kijk eens in je washok

Ook hier kun je ruimte winnen met opklapbare droogrekken, trolleys op wieltjes of rekken met haken aan de muur. Zet wasmiddelen bij elkaar in een doorzichtige opbergdoos (liefst met deksel tegen het stof).

Z: Zo zen!

Telkens weer gaan kijken hoe ordelijk je kast er nu bij ligt, hoe ruim de gang blijkt te zijn en hoe overzichtelijk de kelder is. Geen stress meer omdat een vriendin boven op de tijdschriften, computer of Playmobilmannetjes in de zetel moet gaan zitten, en geen uren
zoeken naar de juiste handtas of het busabonnement van de kinderen. Na het harde werk voel je je een pak lichter. Van volharding over voldoening naar helemaal zen. Geniet ervan!

Bron: Libelle 11/2012

Partner Content