
De geschikte kamer voor jouw kotstudent
Vindt je kind het prima om de keuken en/of badkamer te delen met andere kotgenoten, dan betaal je minder dan voor een studio. De prijs verschilt ook van stad tot stad.
Welke stad?
Antwerpen en Leuven zijn duurdere steden om iets te huren. Zo betaal je voor een kot gemiddeld 300 tot 350 euro en voor een studio 380 tot 500 euro. In Gent en Brussel vind je al een kot van ongeveer 280 tot 330 euro en een studio van 350 tot 450 euro.
Hasselt en Mechelen zijn het goedkoopst. Hier betaal je voor een kot gebruikelijk 200 tot maximaal 300 euro en voor een studio 300 tot 400 euro. Deze prijzen zijn een schatting.
Bereikbaarheid
Een gezellige buurt met een heleboel andere studenten is perfect. Je kind is ook veel mobieler als het kot goed bereikbaar is met de auto of het openbaar vervoer. Check of de campus niet te ver ligt. Een supermarkt in de buurt is eveneens erg handig. Hierdoor verliest je student geen kostbare studeertijd met boodschappen doen.
Alle kosten inbegrepen?
Eén van de belangrijkste vragen die je moet stellen is of alle kosten inbegrepen zijn. Zo kun je een kamer of studio vinden die helemaal niet duur is, maar ook geen extra voordelen biedt. Niemand wil aan het einde van de maand een flinke som extra betalen aan elektriciteit of water.
Internet is niet altijd aanwezig in het gebouw. Als je een studio huurt, is dit vaak je eigen verantwoordelijkheid. Hou daar rekening mee in je maandelijks budget.
Kijk of het gebouw goed onderhouden is. Let op eventuele schimmelgeur of schimmelvlekken op de muren. Ook kun je best eens navragen of er gepoetst wordt in de gangen en indien nodig de gemeenschappelijke ruimtes.
Privacy?
Vraag altijd na welke ruimtes de gemeenschappelijke zijn. Bij sommige gebouwen heb je een binnenplaats die heel gezellig lijkt, maar dan bij een kamer of studio hoort en jammer genoeg niet voor iedereen toegankelijk is. Als je zoon of dochter erg op privacy gesteld is, zoek je best een kot met een eigen badkamer en toilet.
Je kiest beter voor een studio of kamer waarvan de verwarming op mazout/gas werkt. Hierbij hoef je geen extra elektriciteit te verspillen en kun je meer budget vrijhouden voor een leuke inrichting.
Kotgenoten
Ga ook eens aankloppen bij studenten die al in het gebouw wonen. Vraag of zij het naar hun zin hebben en of er niet te veel minpunten zijn. Op die manier ga je meer te weten komen dan via de kotbaas.
Om zeker te zijn dat je het perfecte kot vindt, begin je beter op tijd met zoeken. Juni, juli en augustus zijn de drukste maanden van het jaar omdat iedereen dan op zoektocht gaat. Ook de maanden november en december zijn erg populair omdat erna een nieuw semester begint.
Checklist
De belangrijkste aandachtspunten nog eens opgelijst…
- Hoeveel bedraagt de kostprijs?
- Welke ruimtes zijn gemeenschappelijk?
- Is het een gezellige buurt?
- Hoe is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en zijn er supermarkten in de omgeving?
- Zijn kosten zoals elektriciteit en water inbegrepen?
- Is er internet aanwezig?
- Is het gebouw goed onderhouden?
- Is er een poetsman of poetsvrouw of is er een wisselschema?
- Werkt de verwarming op mazout/gas of met elektriciteit?
- Zijn er kotgenoten tijdens je bezoek zodat je ook even met hen kunt praten?
- Hoe zit het met straatlawaai?
- Hoe is de huisbaas?
Gastredacteur: Stef Poortmans