Nieuwe deur? Heel ander zicht

Door De Redactie

Aan nieuwe deuren toe? Ze vervangen vraagt alleen een beetje handigheid (én kracht).

Voor je begint

In deze klus werken we met een opdekdeur, een deur die niet helemaal in de opening van de deurlijst valt, maar net iets groter is waardoor ze er op ligt. Ze wordt bevestigd met speciale scharnieren, ’paumelles’. Opdekdeuren hebben als voordeel dat ze minder tocht doorlaten en makkelijk vervangbaar zijn.

Dit heb je nodig

  • opdekdeur naar keuze (deur met uitstekende randen)
  • bijpassend beslag (deurkruk)
  • rolmeter
  • snoerloze schroefboormachine
  • inbussleutel

Stap 1

Voor u naar de winkel gaat, moet u weten of de nieuwe deur links- of rechtsdraaiend moet zijn. Hiervoor gaat u aan de kant van de deur staan die naar u openzwaait. Staan de scharnieren rechts, dan is de deur rechtsdraaiend. Staan de scharnieren aan de linkerkant, dan is de deur linksdraaiend.

Stap 2

Om zeker te zijn dat de nieuwe deur past, moet u de oude deur zorgvuldig opmeten. Let op: de breedte meet u langs de kant zonder opdekrand (de ’achterkant’, waar de deur dus wel in de deurlijst valt), de hoogte meet u dan weer mét opdekrand.

Stap 3

Til de deur uit de scharnieren. Zet hiervoor de deur zo ver mogelijk open en schuif eventueel een blokje hout onder de deur om ze er makkelijker uit te wippen.

Stap 4

Schroef de oude paumelles uit de deur.

Stap 5

Schroef de paumelles in de nieuwe deur. De gaten zijn al voorgeboord, maar let er op dat u de twee paumelles even diep in de deur schroeft, om te vermijden dat ze scheef gaat hangen.

Stap 6

Til de nieuwe deur in de scharnieren. Vraag eventueel hulp als de deur te zwaar is en het te lastig is om de paumelles precies in het scharnier te schuiven. Ideaal is dat iemand de deur tilt, en iemand anders de paumelles in de scharnieren leidt.

Stap 7

Om de nieuwe deurkruk te plaatsen, schuift u eerst de krukstift met het gleufje naar beneden in het voorgeboorde gat van de deur en vervolgens de twee krukken elk langs een kant op de stift. Let er op dat de schroefgaatjes van de klinken aan de onderkant zitten.

Stap 8

Schroef de krukken vast met de schroevendraaier.

Stap 9

Gebruik de inbussleutel om het schroefje onderaan de krukken vast te draaien.

Stap 10

Klik ten slotte de rozetten (afdekplaatjes) langs beide kanten vast, en klaar!

Partner Content