Oeps: zo ecologisch zijn kaarsen écht

Door Celine Werner

Kaarsen gaan elke kerst traditioneel met hopen over de toonbank, het is dan ook ontzettend gezellig om een kaarsje aan te steken tijdens deze donkere en koude periode.

Maar wist je dat ze vaak allesbehalve ecologisch zijn? De verpakking, de geur, de was, er zijn verschillende bestanddelen aan een kaars die een impact hebben op jou én het milieu. Hieronder meer uitleg:

Daarom zijn (de meeste) kaarsen niet zo milieuvriendelijk

Paraffine

Een grote boosdoener is paraffine: een derivaat van aardolie en bruinkoolteer dat verschillende smelttemperaturen heeft, waardoor het uitermate geschikt is om er kaarsen van te maken. Van zodra er een vlammetje aan het lontje verschijnt, komen er schadelijke stoffen zoals benzeen en tolueen in de atmosfeer terecht, die schadelijk zijn. Bovendien produceren kaarsen van paraffine ontzettend veel roet.


giphy.com 

De lont

De wieken worden weinig of nooit gecontroleerd, waardoor er soms verboden bestanddelen zoals lood en zink in aanwezig zijn. Daarnaast kunnen ze ook nog gehard worden door ze te dippen in palmolie of in paraffine. De oplossing? Kies voor een kaars met een lont uit hout of katoen.

De geur

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe de geur van geurkaarsen verkregen wordt? Heel veel geparfumeerde oliën zijn synthetisch en geven bijgevolg giftige stoffen vrij als ze aangestoken worden. Organische essentiële oliën zijn een betere optie!


giphy.com

Oplossingen?

Sojakaarsen

Pro’s:

  • Branden langer en op lagere temperatuur dan paraffine.
  • Ze produceren geen giftige stoffen.
  • Sojawas is biologisch afbreekbaar en een hernieuwbare grondstof.

Contra’s:

  • Sojaproductie is behoorlijk omstreden, omdat er heel wat woudkap gebeurt om sojaplantages te kunnen aanleggen.
  • Niet-organische soja wordt ook vaak behandeld met pesticiden en andere chemische stoffen.
  • Het is vrij zacht van textuur en wordt daarom vaak vermengd met palmolie.
  • Het moet meestal vanuit de Verenigde Staten overgevlogen worden.

Bijenwas

Pro’s:

  • De kaars lekt niet wanneer je ze opbrandt.
  • Het heeft een aangename geur en laat geen giftige stoffen achter.

Contra:

Probeer zo’n kaarsen enkel bij de imker te kopen. Een imker zal namelijk alleen de verouderde en onbruikbare honingraten gebruiken, waardoor de natuurlijke biotoop van de bijen niet zal verstoord worden. In winkels ga je vaak kaarsen tegenkomen die maar voor 51% uit bijenwas bestaan, en aangevuld worden met paraffine, stearine of palmolie.

Échte ecologische kaarsen

Geurkaars van Self op basis van 100% soja-olie

Dipamkaarsen bestaan voor 100% uit zuivere bijenwas

Bron: knack.be – Beeld: shutterstock.com

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content