Planten tegen de vorst beschermen? Dit zijn de meest gemaakte fouten

Planten tegen de vorst beschermen? Dit zijn de meest gemaakte fouten

Als het ijskoud is moet je iets meer je best doen om jezelf te beschermen, maar ook je planten hebben dan een tikkeltje meer aandacht nodig. Probeer in ieder geval wel al de onderstaande veelgemaakte fouten te vermijden tijdens de vorst. 

3x fouten tijdens de vorst

Snoeien is een slecht idee

Haal de snoeischaar beter niet boven bij vriesweer, want zo kunnen er snoeiwonden aan de planten ontstaan die gaan bevriezen en uitzetten. Het gevolg? Ze gaan barsten, waardoor er een perfecte ingang ontstaat voor bacteriën.

Je planten niet laten ademen

We snappen heus wel dat je je planten wilt beschermen, maar ga ze zeker niet bedekken met tien verschillende dekens, waardoor ze niet meer kunnen ademen. Opteer eerder voor een vliesdoek, aangezien dit vaak lucht en water doorlaat.

Pot én wortels vergeten

Flink dat je je plant zo goed wilt beschermen, maar vaak worden de pot en wortels uit het oog verloren. Zet je pot op een beschutte plek en verwen ‘m door het vliesdoek ook over de pot heen te leggen, of maak gebruik van een cloche, dat is een soort van beschermende plantenstolp.

De wortels kun je dan weer makkelijk beschermen door de binnenzijde van de plantenpot met noppenfolie te bekleden. Maak in de onderkant van het folie wat gaatjes, zodat het regenwater nog weg kan lopen.

Check altijd bij je planten in een pot hoe winterhard ze zijn. Exotische planten zijn de kou niet gewoon, dus deze planten kun je beter in de pot in je schuur zetten, waar de temperaturen wat aangenamer zijn.

Bron: eigenhuisentuin.nl – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)