Getty Images

Praktische tips voor een plasticvrije picknick

Door De Redactie

Eten in de vrije natuur, niets zaliger dan dat op een mooie zomerdag. Maar we blijven natuurlijk lief voor het milieu. Wil je graag een plasticvrije picknick? Wij geven je graag enkele praktische tips!

Hoe bewaar je je eten tijdens een plasticvrije picknick?

1. Bewaardozen of lunchtrommels

Je zelfgemaakte gerechtjes die je wilt meenemen, bewaar je best in een milieuvriendelijke bewaardoos. Glazen potjes zijn een optie, maar als je op het gewicht van je picknickmand moet letten, zijn roestvrijstaal een betere keuze. Denk eraan dat de bewaardoosjes of lunchtrommels goed afsluitbaar zijn. Overschotjes kunnen nadien meteen weer de koelkast in en je hebt geen afval op je plasticvrije picknick.

2. Wikkel van bijenwas

Om je broodjes of boterhammen lekker vers te houden, kun je ook kiezen voor een wikkel van bijenwas. Dit is een prima ecologisch vervangmiddel voor aluminium- en vershoudfolie. De bijenwas zorgt er trouwens voor dat je voedsel extra lang goed blijft. Ook perfect thuis te gebruiken om groenten, kaas, brood of ander voedsel in te bewaren. Na gebruik schoon spoelen met koud water voor je de folie opnieuw gebruikt.

3. Stasher bags

Een stasher bag is de herbruikbare variant van een ziplock zakje. Gemaakt van veilige siliconen en makkelijk schoon te maken in het bovenste rekje van je vaatwasmachine. Bovendien ideaal om kleine snacks zoals fruit, nootjes en rauwe groenten mee te nemen op een plasticvrije picknick.

4. Thermosbakje

Wil je graag een warme maaltijd meenemen? Dan is een foodjar of thermosbakje de oplossing. Een lekkere pasta of een kom soep? De meeste thermosbakjes houden je eten zo’n 9 uur warm dankzij de dubbele wand. Ook perfect trouwens om op extra warme dagen je eten lekker koel te houden.

5. Drinkbus en thermosbeker

Verfrissend water met een smaakje, thee of koffie? Als je gaat picknicken kun je maar beter enkele drinkbussen en thermosbekers in huis halen. Een gezond, milieuvriendelijk alternatief voor de blikjes of plastic wegwerpflesjes die je in de supermarkt koopt.

Bovendien zul je zien dat je ze bijna dagelijks gebruikt. De kinderen nemen de drinkbussen mee naar school en jij kunt genieten van je ochtendkoffie op weg naar het werk. Perfecte investering!

6. Koeltas

Je eten koel bewaren kan natuurlijk in een frigobox, maar een plasticvrije koeltas of eentje van gerecycleerd materiaal is uiteraard een nog betere optie.

Hoe eet je ter plaatse?

Toegegeven, het makkelijkst is om te kiezen voor wegwerpbordjes en -bestek dat je ter plaatse in de vuilnisbak achterlaat. Maar dit kan beter, toch? Borden en bestek van roestvrij staal, bamboe of bioplastic zijn een stuk milieuvriendelijker en hergebruik je zoveel je wilt. Als je echt ruimte in je picknicktas wilt sparen, kies je voor een spork, een lepel en vork in één, vaak zelfs met een gekarteld randje zodat je er ook mee kunt snijden.

Tip: ook al probeer je zoveel mogelijk zelfgemaakt eten mee te nemen als je gaat picknicken, afval is moeilijk te vermijden. Zorg ervoor dat je steeds enkele zakjes bij je hebt waarin je het vuil kunt stoppen om het op een schone manier mee naar huis te nemen.

Meer picknickplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content