mother scolds her child; Shutterstock ID 321519884

Positief straffen doe je zo

Door De Redactie

Straffen vreet vaak veel energie en werkt niet altijd. De driftbui in de supermarkt, de puber die altijd weer te lang blijft fuiven. Enkele valkuilen en tips.

Valkuilen

Blijven hangen

Is je peuter of kleuter weer flink aan het spelen nadat hij iets mispeuterde? Vergeet dan niet er iets positiefs over te zeggen. Blijf niet in je boze bui hangen. Blijft een bepaalde situatie of straf bij je nazinderen, kom er dan nog even op terug bij je kind. Zeg duidelijk waarom je het een probleem vond en zoek samen naar een oplossing. Mag je zoon bijvoorbeeld niet binnen spelen met de bal, zoek dan samen naar een leuke plek in de tuin waar het wel kan. Maak even tijd om het goed te maken, en laat de situatie dan achter jullie.

Te vaak

Wanneer je je kind voor het minste een straf oplegt dan verliest het zijn effect. Bovendien werkt het slechts tijdelijk. Probeer het dan ook in de mate van het mogelijke te vermijden. Om negatief gedrag af te leren, werkt het vaak beter om het tegenovergestelde positief gedrag aan te leren en dat te belonen.

Vertrouw jezelf

Verlies jezelf niet als ouder: wees trouw aan jezelf en probeer het niet allemaal volgens de regels van de kunst te doen. Zoek naar een evenwicht. Het loopt heus niet in de soep als je de teugels een keer wat losser laat, maar wees ook niet bang om grenzen te stellen aan je kinderen.

Zin om te gillen?

Schreeuwen tegen je kinderen doe je vaak impulsief, want ergens weet je dat het niets uithaalt. Dankzij deze drie stappen hou je jezelf onder controle:

  • Maak gebruik van je stem. Doet je kind iets verkeerd? Maak dat dan duidelijk met een lage, overtuigende en duidelijke stem. Ga naar je kind en maak oogcontact.
  • Hou jezelf onder controle. Neem desnoods zelf een time-out of tel tot tien.
  • Praat erover met je partner, zo kun je elkaar helpen. Wat werkt bij hem wel en wat werkt niet?

Choose your battles

Kies voor jezelf welke regels je écht belangrijk vindt voor het opgroeien van je kind, en welke minder belangrijk zijn. Een driejarige moet je bijvoorbeeld een handje geven in een drukke straat, en daar mag je – omwille van de veiligheid van je kind – gerust een punt van maken. In minder precaire omstandigheden kun je je al eens soepeler opstellen.

Een lesje in straffen

Ilse De Block, deskundige bij de Opvoedingslijn legt uit:
“Opvoeden is grenzen stellen aan je kind en dat loopt niet altijd op de perfecte manier: soms verlies je je geduld, begin je te roepen en volgt er misschien een lichte tik op de billen van je kind. Of geef je toe omdat je even geen zin hebt in weer een discussie. Of negeer je het even, want het komt nu lekker uit dat je kleuter wat langer naar tv kijkt. Denk eraan dat je kind kansen moet krijgen om te leren, maar geef ook jezelf – als ouder – de tijd om te oefenen, om te leren opvoeden. Zit je met een schuldgevoel over hoe een straf is geëscaleerd, besef dan dat even uit je rol als opvoeder vallen, niet te vermijden is. De perfecte moeder die de ideale opvoeding geeft, bestaat niet. Durf daarom bij je kind op je fouten terug te komen, en doe dat op een eerlijke en open manier. Ook dat is opvoeden.”

Bron: Libelle Magazine. Beeld: Shutterstock

 

Lees ook vijf tips hoe je kunt opvoeden als een team.

Meer info over de Opvoedingslijn via groeimee.be

Partner Content