Getty Images

Rookmelders: waarop moet je letten?

Door Jolien Thieleman

Sinds 2015 is het aantal woningbranden in ons land sterk toegenomen. Rookmelders kunnen levens redden en zijn daarom vanaf 1 januari verplicht in elke Vlaamse woning. Hoe werkt het precies en waarop moet je letten?

Elk jaar eisen woningbranden tientallen levens. Niet alleen het vuur, maar vooral de verstikkende rook verspreidt zich razendsnel en is levensgevaarlijk. Een rookmelder waarschuwt je op tijd tegen de gevaren van een brand: indien er zich rook in je woning bevindt, maakt het toestel lawaai en kun je de brand blussen of je woning veilig verlaten. Dat is altijd, maar vooral ‘s nachts belangrijk, want de kans is groot dat je niet tijdig wakker wordt. Geen wonder dat je vanaf 1 januari verplicht bent om een rookmelder in huis te hebben.

Voor welke woningen?

Rookmelders zijn verplicht in élke woning, ook studentenkamers, sociale en private huurwoningen. In het geval van een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor de installatie. Werkt het toestel op vervangbare batterijen, dan dien je ze als huurder wel op tijd te vervangen.

Hoeveel rookmelders zijn nodig?

Elke woning moet voorzien zijn van voldoende rookmelders. Dat wil zeggen dat er op elke verdieping minstens één moet zijn. In het geval van een studentenkamer moet er een op de kamer zelf zijn.

Waarop moet je letten bij de aankoop?

Heb je nog geen rookmelder in huis, dan let je hier best op:

 • Om er zeker van te zijn dat hij voldoet aan de wettelijke bepalingen, zoek je op de verpakking naar de CE-markering en de norm EN14604.
 • Er bestaan rookmelders:
  – met een vervangbare batterij die je regelmatig moet vervangen
  – en rookmelders met een niet-vervangbare batterij die 10 jaar meegaat. De Vlaamse overheid raadt de laatste optie aan. Je vindt dit soort melders al vanaf 20 euro.
 • Je kunt kiezen voor toestellen die met elkaar in verbinding staan. Detecteert de melder rook beneden, dan zullen de rookmelders op andere verdiepingen ook afgaan.
 • Doven en slechthorenden kunnen kiezen voor exemplaren met felle flitslichten, al dan niet in combinatie met een trilplaat.
 • Kijk goed na of er een testknop is. Zo kun je regelmatig controleren of je rookmelder goed blijft werken.

Je haalt een rookmelder bij de betere doe-het-zelf-zaak, maar ze zijn ook beschikbaar in sommige gemeentehuizen.

Waar moet je ze hangen?

Hang de rookmelders, minstens eentje op elk verdiep, op de belangrijke plaatsen in je huis. Denk maar aan je slaapkamer, living en bureau. Hang ze niet in de keuken, badkamer of garage, want kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen kunnen valse alarmen geven. Kelders en zolders moeten er wel minstens eentje hebben.

© wonenvlaanderen.be

Hoe installeer je ze?

Installeer de melder zoals het op de verpakking beschreven staat, of vraag hulp. Hou ook rekening met deze tips:

 1. Bevestig ‘m tegen het plafond (want: rook stijgt), het liefst in het midden, op minstens 30 cm van de muur.
  Belangrijk om weten: Bij sommige melders geeft de fabrikant mee dat ze tegen de muur kunnen worden geplaatst. Hang ‘m in dat geval zo hoog mogelijk, minstens 15 cm verwijderd van het plafond en 30 cm van de hoek.
 2. Maak de onderkant van de rookmelder steeds goed vast (kleven of vastschroeven).
 3. Bevestig de rookmelder aan het onderstel. Bij rookmelders met een vervangbare batterij dien je eerst de batterij te plaatsen.
 4. Zorg dat de rookmelder is ingeschakeld en duw op de testknop om te kijken of hij werkt. Luister of het alarmsignaal op elke plek in je woning te horen is, ook met gesloten deuren.

Waarop moet je na de installatie letten?

 • Test je rookmelder maandelijks met de testknop.
 • Stof de luidsprekers regelmatig af.
 • Overschilder de rookmelder nooit en plak de gaatjes niet toe.
 • Heb je een melder met een vervangbare batterij? Controleer dan regelmatig of er nieuwe batterijen in moeten.
 • Heb je een melder met een niet-vervangbare batterij? Vervang ‘m dan om de tien jaar, omdat de werking van de sensoren na verloop van tijd afneemt. Ook toestellen met een vervangbare batterij dien je elke 10 jaar te vervangen.

Bron: wonenvlaanderen.be

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content