
Je barbecue schoonmaken: zo ga je best te werk
Je vrienden uitgenodigd om te komen barbecuen? Leuk! Alles achteraf proper maken is jammer genoeg minder plezant. Om het werk te beperken, geven we je graag tips om je barbecue makkelijk schoon te maken.
Na een heerlijke barbecue komt een heel wat minder leuk klusje: alles schoonmaken. En wie al eens barbecuet weet hoe lastig dat soms kan zijn. Als je deze tips volgt, is je rooster zo goed als nieuw!
Alles begint natuurlijk al bij het barbecueën zelf, want hoe minder je vuil maakt, hoe minder je moet schoonmaken. Logisch. Een barbecuerooster wordt helaas altijd vies, alleen zijn er een paar dingetjes die er niet alleen voor zorgen dat jij minder schoonmaakwerk hebt, maar ook dat je eten lekkerder zal zijn.
Tips voor een geslaagde barbecue
- Gebruik je houtskool, hou dan steeds minstens 20 centimeter afstand tussen de houtskool en het rooster. Anders zorgt het vocht dat uit je vlees komt voor grote vlammen. Zo verbrandt niet enkel je eten, maar ook je rooster zal zwartgeblakerd zijn.
- Smeer je rooster op voorhand in met olie. Zo bakt je eten beter en blijft het minder hard plakken. Gebruik hiervoor zeker geen olijfolie, maar eerder fondueolie of arachideolie. Die kunnen hogere temperaturen aan en dat heb je wel nodig op de barbecue.
- Hou niet enkel je barbecue proper, maar ook de omgeving én jijzelf! Zorg ervoor dat je je toestel op een stenen ondergrond kan zetten en vermijdt kale plekken in je gazon. De chef draagt best een schort en hittebeschermende handschoenen.
BBQ-inspiratie nodig? Probeer onze overheerlijke barbecuetoppers, smakelijk!
Barbecue schoonmaken: zo pak je het aan
Na een heerlijk feestmaal komt natuurlijk het minder leuke stukje: de barbecue schoonmaken. Niet alleen heb je na een BBQ een berg afwas van alle bordjes, kommen, bestek, etc, maar ook die barbecue heeft een stevige schrobbeurt nodig. Als je deze tips volgt, wordt dat laatste alvast een minder grote hindernis. Aan de slag!
- Wikkel het rooster van je barbecuetoestel na het grillen in een krant. Sprenkel er dan wat water over zodat het nat is en laat het geheel een nachtje staan. De volgende dag kun je het rooster met een gewoon keukenpapiertje schoonmaken.
- Het barbecuerooster schoonmaken kan ook met een prop aluminiumfolie of een metaalsponsje. Licht wrijven en het vuil komt er zo af!
- Heb je nog een citroen over van een van die heerlijke cocktails? Gebruik een half exemplaar om over het rooster te wrijven. Blinkend mooi in een handomdraai! Wist je trouwens dat je ook tijdens het barbecuen af en toe je rooster kunt schoonmaken en ontvetten met die halve citroen?
- Beetje lui en geen zin om te schuren? Leg meteen na je BBQ het rooster gewoon in het gras. De dauw in het gras zort ervoor dat de etensresten losweken. Het vuil haal je er de volgende dag met een stukje keukenrol af.
- De barbecuekuip onderhoud je best door de assen na het barbecueën te verwijderen. Maar let er wel op dat ze volledig afgekoeld en droog zijn. Schud je barbecue uit en ga er eventueel eens met een vochtig doek over.
Ziezo, weer helemaal klaar voor het volgende barbecuefeestje!
Bron: Libelle, radio2.be, fonq.nl
Nog meer zomerplezier:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!