Je barbecue schoonmaken: zo ga je best te werk

Door De Redactie

Heb je al je vrienden uitgenodigd om te komen barbecuen? Zorg er dan voor dat je veilig te werk gaat zodat je nadien van een geslaagde avond kan spreken. Om het werk achteraf te beperken, geven we je bovendien ook tips om het barbecuetoestel makkelijk proper te krijgen.

Na een heerlijke barbecue komt een heel wat minder leuk klusje: alles schoonmaken. En wie al eens barbecuet weet hoe lastig dat soms kan zijn. Als je deze tips volgt, is je rooster zo goed als nieuw!

Alles begint natuurlijk al bij het barbecueën zelf want hoe minder je vuil maakt, hoe minder je moet schoonmaken. Logisch. Maar een barbecue wordt altijd vies, alleen zijn er een paar dingetjes die er niet alleen voor zorgen dat jij minder opkuis hebt, maar ook dat je eten lekkerder zal zijn.

Tips voor een geslaagde barbecue

  • Gebruik je houtskool, hou dan steeds minstens 20 centimeter afstand tussen de houtskool en het rooster. Anders zal het vocht dat uit je vlees komt, zorgen voor grote vlammen. Zo verbrandt niet enkel je eten, maar ook je rooster zal zwartgeblakerd zijn.
  • Smeer op voorhand je rooster in met olie. Zo bakt je eten beter en blijft het minder hard plakken. Gebruik hier zeker geen olijfolie voor, maar eerder fondueolie of arachideolie. Die kunnen hogere temperaturen aan en dat heb je wel nodig op de barbecue.
  • Zorg er niet enkel voor dat je barbecue proper blijft, ook de omgeving waar ‘ie staat én jijzelf! Zorg ervoor dat je je toestel op een stenen ondergrond kan zetten en vermijdt kale plekken in je gazon. De chef draagt best altijd een schort en hittebeschermende handschoenen.

BBQ-inspiratie nodig? Probeer onze overheerlijke barbecuetoppers, smakelijk!

Barbecue schoonmaken: zo pak je het aan

Na een heerlijk feestmaal komt natuurlijk het minder leuke stukje: de barbecue schoonmaken. Niet alleen heb je na een BBQ  een berg afwas van alle bordjes, kommen, bestek,… Maar ook die barbecue heeft een stevige schrobbeurt nodig. Als je deze tips volgt, wordt dat laatste al een minder grote hindernis. Aan de slag:

  • Wikkel het rooster van je barbecuetoestel na het grillen in een krant. Sprenkel er dan wat water over zodat het nat is en laat geheel een nachtje staan. De volgende dag kun je het rooster met een gewoon keukenpapiertje schoonmaken.
  • Het barbecuerooster schoonmaken kan ook met een prop aluminiumfolie. Licht wrijven en alle vuil komt er zo af!
  • Heb je nog een citroen over van een van die heerlijke cocktails? Gebruik een half exemplaar om over het rooster te wrijven…blinkend mooi in een handomdraai.
  • Beetje lui en geen zin om te schuren? Leg meteen na je BBQ het rooster gewoon in het gras. Het vuil kun je er de volgende dag met een keukenrol afhalen.
  • De barbecuekuip onderhoud je best door de assen na het barbecueën te verwijderen. Maar let er wel op dat ze volledig afgekoeld en droog zijn. Schud je barbecue uit en eventueel kun je er eens met een vochtig doek door, maar dat hoeft niet.

Ziezo, weer helemaal klaar voor het volgende barbecuefeestje!

Bron: Libelle, radio2.be, beeld: Shutterstock

Nog meer zomerplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content