10x de perfecte dressing voor je gerecht

10x de perfecte dressing voor je gerecht

Geen slaatje zonder dressing en daarom zetten wij 10 klassiekers op ’n rijtje. Maak ze allemaal minstens één keertje! food salad

Avocadodressing

Mix 1 rijpe avocado, met 1 teentje geperste look, 1 gesnipperd sjalotje, 1 el citroensap, 2 el fijngesneden kruiden (koriander, peterselie en basilicum) en 125 g yoghurt. Kruid met peper en zout.

Lekker bij: gerookte zalm, mais, tomaat, komkommer, kip…

Citroendressing

Meng het sap van 1 citroen met 10 el extra vierge olijfolie. Kruid af met zeezout en zwarte peper uit de molen. Dit is een zalige saladedressing tijdens de zomer.

Lekker bij: zowat elke salade, maar vooral bij tuinkruiden, gerookte zalm, witte vis en kip.

Balsamicodressing

Doe 2 el balsamicoazijn met 5 el extra vierge olijfolie in een goed afsluitbaar potje, en schud goed. Kruid met zeezout en zwarte peper uit de molen.

Lekker bij: Italiaanse en groene salades.

Aziatische dressing

Meng 1 fijngehakt sjalotje met 3 el sojasaus, 2 el rijstazijn, ½ kl suiker, ¼ kl mosterd, 1 el koolzaadolie, en 1 el sesamolie. Proef en kruid af met peper en zout. Wanneer alles goed gemengd is, kun je er 2 el water doormengen.

Lekker bij: rauwe vis, noedels…

Citrusdressing

Meng het sap van 1 citroen met het sap van 1 sinaasappel, 10 el extra vierge olijfolie, en een paar snuifjes gedroogde oregano. Kruid naar smaak met peper en zout.

Lekker bij: een warme salade met gegrilde tonijn of schaal- en schelpdieren.

Yoghurtdressing

Meng 1 dl volle yoghurt, met een scheutje citroensap en 2 el olie. Kruid af met peper en zout. Hak verse kruiden (naar smaak) fijn en meng door het mengsel. Wil je je saladedressing pittiger? Voeg dan wat mosterd toe. Wil je de dressing romiger, voeg dan wat mayonaise toe.

Lekker bij: gegrild vlees of vis, aardappels, en eieren. Tip: dille is lekker bij zalm, peterselie doet het goed bij een patatje.

Mosterddressing

Neem een ruime mengkom, en doe ½ el mosterd, ½ el vers geperst citroensap, ½ el azijn (wittewijnazijn, appelazijn…) en peper en zout in de kom. Klop met een garde tot een romig homogeen mengsel. Voeg daarna druppelsgewijs 100 ml olijfolie toe. Klop tot een romige vinaigrette en breng op smaak met peper en zout.

Lekker bij: bijna elke salade. In het bijzonder bij kip en knolselder…

Midden-Oosterse dressing

Meng 3 el tahin, met het sap van een citroen, 1 kl komijn, 1 teentje knoflook en 150 ml olijfolie in een keukenmachine tot een gladde dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Lekker bij: groene salades.

Gemberdressing

Meng 10 el arachideolie met 1 kl sojasaus, sap van 1 limoenen, ½ kl wasabi, 1 el geraspte gember, 1 teentje geperste knoflook.

Lekker bij: mango, wortel…

Caesardressing

Mix 2 dooiers met het sap van 1 limoen, 1 teentje knoflook, en 1 el mosterd. Voeg al mixend 2 dl arachideolie toe. Voeg later 1 dl yoghurt, 3 zoute ansjovisfilets, 75 g geraspte parmezaan, en een snuifje cayennepeper toe en mix tot een homogene dressing.

Lekker bij: caesarsalade met kip

Honingdressing

Meng 3 el honing, een scheutje wijnazijn en 1 el mosterd. Voeg ook 1 el notenolie en een scheutje sesamolie toe. Meng de vinaigrette met een garde. Breng de saladedressing op smaak met peper en zout.

Lekker bij: couscous, wortel, geitenkaas, spek…

Video: gegrilde aardappelsalade met ranchdressing

Meer lezen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)