Vlaams paddenstoelenweekend

Door De Redactie
Paddenstoelen krijgen enkel bij een herfstwandeling in het bos de aandacht die ze verdienen. Op 16 en 17 oktober stuurt Natuurpunt iedereen de tuin in om op zoek te gaan naar paddenstoelen. In je eigen tuin kan je ongetwijfeld al één en ander vinden. Als het tenminste genoeg regent, want water is essentieel voor paddenstoelen...

Met meer dan 4000 soorten in Vlaanderen vertegenwoordigen de zwammen een belangrijk deel van onze biodiversiteit. Bovendien vervullen ze erg belangrijke functies. Paddenstoelen vertellen ons heel wat over de toestand van natuur en milieu. De grote verscheidenheid in kleur, vorm, geur en smaak spreken tot de verbeelding van groot en klein.

Toch zijn paddenstoelen meestal niet echt geliefd omdat velen denken dat ze in de eerste plaats schadelijk en misschien wel giftig zijn. Daarom zijn de meeste mensen paddenstoelen liever kwijt dan rijk. En net daarom organiseert Natuurpunt het paddenstoelenweekend: om de mensen bewust te maken van de biodiversiteit in eigen tuin én om iedereen te motiveren om bepaalde soorten een duwtje in de rug te geven met een paar eenvoudige tips.

Iedereen met een tuin kan meedoen. De werkwijze is heel eenvoudig: je gaat op zoek in je tuin en probeert de soorten op naam te brengen aan de hand van deze downloadbare brochure. Op de website van natuurpunt.be vind je nog een paar soorten extra en tips om de soorten te herkennen. Van elke soort noteer je het aantal exemplaren, je mag ook een schatting maken als het er heel veel zijn. Welke soort op één zal komen te staan, durft Natuurpunt niet te voorspellen aangezien dat sterk afhankelijk is van welke soort tuinen er zullen deelnemen.

De uiteindelijke resultaten van de telling worden op dindsdag 19 oktober bekend gemaakt.

Partner Content