© Getty Images

Zo krijg je vlekken uit plastic potjes

Door Sara Dekens

Een extra grote portie spaghettisaus maken om in te vriezen: we doen het allemaal. Maar als we achteraf de plastic bewaardoosjes uit de vaatwasser halen, blijft er vaak een rode waas achter. Geuren en vlekken uit je plastic potjes verwijderen kan met behulp van de volgende tips.

Een extra rondje in de vaatwasser of goed schrobben met een afwasborstel blijkt meestal niet voldoende om de rode kleur of de geur van voornamelijk uien of knoflook uit je bakjes te krijgen. Plastic is namelijk een vrij poreus materiaal dat makkelijk geuren en kleuren opneemt.

Krant erin, geur eruit

Met een licht gekleurde aanslag kunnen de meeste mensen wel leven, maar een geurtje dat achterblijft is een stuk minder aangenaam. Gelukkig heb je de oplossing vaak gewoon bij de hand. Neem wat oude kranten en maak er propjes van. Laat ze een nacht in de goed afgesloten plastic bakjes liggen en was de voorraaddozen nadien af.

Is de geur nog niet helemaal verdwenen, dan is het tijd voor de truc met het zout. Strooi een royale hoeveelheid zout op de bodem van je bakjes en vul aan met heet water. Laat een nachtje staan met het deksel erop. Nadien goed uitspoelen en afwassen.

Vlekken verwijderen uit je plastic potjes

De typische rode aanslag in je bakjes van spaghettisaus of andere sauzen op basis van tomaat kun je op verschillende manieren verwijderen. Bicarbonaat en citroen zijn de oplossing voor veel schoonmaakproblemen en ook hier hebben ze effect.

Hoe ga je te werk?

  • Pers een citroen en verdeel het sap over de bodem van je plastic bakje. Deksel erop en goed schudden maar, om de aanslag te verwijderen. Heb je de mogelijkheid om het bakje mét citroensap in de zon te zetten? Zeker doen!
  • Geen citroen in huis? Strooi een bodempje bicarbonaat in je plastic voorraaddoosje en voeg wat warm water toe tot je een papje krijgt. Het makkelijkst is om met een klein borsteltje – een oude tandenborstel, bijvoorbeeld – zachtjes de aanslag weg te schrobben.

Het ingrediënt dat je nodig hebt voor de laatste manier, bevindt zich waarschijnlijk gewoon in je keukenkast: olijfolie. Met een scheutje olijfolie op een stukje keukenpapier veeg je de rode vlekken in je plastic potjes vaak gewoon weg.

Geen succes met een van bovenstaande tips? Je bakjes in de zon leggen helpt ook, maar je moet er wel wat geduld voor opbrengen.

Geen plastic maar glas

De allerbeste oplossing, die bovendien ook nog eens milieuvriendelijk is: vervang systematisch je plastic voorraaddozen door een glazen variant. Glazen bakjes nemen geen geuren, kleuren of smaken op. Bovendien kunnen ze zonder problemen in de diepvries en nadien ook in de (microgolf)oven.

Glazen potjes zijn misschien wat zwaarder, maar ze gaan een stuk langer mee. Terwijl plastic bakjes omstreden zijn omdat ze bij verhitting giftige stoffen zouden gaan lekken, hoef je je daar met je glazen variant geen zorgen om te maken.

Meer tips voor je huishouden

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content