Welke vaas voor welke bloemen?

Niets zo opbeurend als een boeketje bloemen op tafel! Terecht, want ze geven een meerwaarde aan je interieur en sommige soorten geuren ook nog eens heerlijk. Maar welke vaas past nu eigenlijk bij welke bloemen? Waar moet je rekening mee houden?

Eerst even dit:

Je wil natuurlijk dat je vaas er mooi uitziet, maar ook het materiaal is belangrijk. Niet alle vazen zijn even geschikt:

 • Glazen vazen doen het altijd goed: het is een hard en glad materiaal, niet te gevoelig voor krassen en eenvoudig proper te maken. Bovendien is een glazen vaas ook gewoon mooi, omdat je het hele boeket kunt zien.
 • Andere materialen kunnen ook, maar hou er rekening mee dat ze het vaasleven van je bloemen kunnen verkorten en in het slechtste geval zichzelf kunnen beschadigen. We zetten even de nadelen op een rijtje:
  • Kristal is vrij moeilijk schoon te maken.
  • Plastic is dan weer niet goed bestand tegen zuur vaaswater en moet je voortdurend reinigen.
  • Ook keramiek is moeilijk om grondig te reinigen. Maar moeilijk gaat natuurlijk ook. Laat je voor specifiek advies zeker adviseren bij je bloemenzaak.

En dan nu: pronken maar!

 • Hou rekening met de grootte van je bloemen, en met de hoeveelheid ervan. Te grote en zware bloemen in een klein vaasje ogen niet mooi of kunnen zelfs omvallen.
 • Kies de vorm van je vaas: trompetvormig, cilindervormig, bolvormig en flesvormig zijn nog niet eens alle opties! Een vaas met een smalle hals is mooi om één bloem als blikvanger in te laten pronken, of voor een klein boeketje. Ook kleine, bolvormige glazen kun je gebruiken wanneer je slechts één of enkele bloemen hebt.
 • Voor een groot boeket neem je natuurlijk een grote vaas of alleszins een vaas met een brede hals. Cilindervormige vazen doen het dan goed, maar een flesvormige vaas vind je soms ook met een brede hals.

Enkele ideetjes:

 

 

 

Meer leuke ideetjes om je huis op te fleuren

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content