Zelf een kussen breien

Door De Redactie

Niets zo gezellig als lekker zachte kussens om je woonkamer op te fleuren. Ben je handig met breinaalden? Dit knuffelzachte kussen kun je gewoon zelf breien!

Kussen: afmetingen: 50 x 50 cm

Dit heb je nodig

  • 9 bollen van 50 g Cotofine van Lana Grossa kl nr 20 wit
  • breinaalden nr 5,5
  • haaknaald nr 5
  • kussen van 50 x 50 cm
  • 2 witte knopen Ø 28 mm

Gebruikte steken

Rechte tricotsteek: heeng. nld r, terugg. nld av

Lusmotief (op een stekenaantal deelbaar door 6 + 1 st + 2 kantst extra): brei volgens het schema. De cijfers aan de rechterkant geven de heeng. nld aan, die aan de linkerkant de terugg. nld. Begin de nld telkens met de st voor de rechterpijl (in de heeng. nld) resp. voor de linkerpijl (in de terug. nld) en herhaal daarna steeds het motief tussen de pijlen. Eindig met de steken na de pijl.

Brei de 1ste-5de nld 1 x en herhaal daarna steeds de 2de-5de nld.

Stekenverhouding
10 x 10 cm in rechte tricotsteek = 15 st en 25 nld
10 x 10 cm in lusmotief = 22 st en 15 nld

Zo maak je het
Zet voor de voorkant van het kussen 111 st op en brei in het lusmotief. Kant bij een hoogte van 50 cm de steken af.

Brei de achterkant van het kussen in twee delen. Zet daarvoor telkens 75 st op en brei in rechte tricotsteek. Kant voor het grote deel de steken bij een hoogte van 42 cm en bij het kleine deel bij een hoogte van 13 cm af.

Afwerking

  • Span de delen op en bevochtig ze. Leg er een doek over en laat drogen. Leg de beide delen voor de achterkant van het kussen met een overslag van 5 cm over elkaar (het kleine deel ligt boven op het grote deel) en naai de zijkanten dicht.
  • Naai de voor- en de achterkant van het kussen aan elkaar, met de goede kanten op elkaar. Draai het kussen binnenstebuiten.
  • Haak aan de bovenkant van het korte deel, telkens op 16 cm van de zijkant, twee lussen van 5 kettingsteken. Naai de knopen daarna op het grote deel.
  • Steek het kussen in de kussensloop.

Legende bij het schema
[LINK_TEXT id=1].

= 3 st afhalen zoals bij av breien, de omslagen laten vallen, deze 3 st gelijkmatig lang trekken en weer op de linkse nld nemen. Daarna deze 3 st gekruist samenbreien (ze niet van de linkse nld laten glijden), 1 omslag op de nld nemen en uit deze 3 samengebreide st nog 1 st r breien (steek daarbij op dezelfde plaats), dan de st van de linkse nld laten glijden (= 3 st).

= 5 st afhalen zoals bij het av breien, de omslagen laten vallen, deze 5 st gelijkmatig lang trekken en weer op de linkse nld nemen. Daarna deze 5 st gekruist samenbreien (ze niet van de linkse nld laten glijden), * 1 omslag op de nld nemen en uit deze 5 samengebreide st nog 1 st r breien *, vanaf * nog 1x herhalen (steek daarbij telkens op dezelfde plaats), dan de st van de linkse nld laten glijden (= 5 st).

 

Partner Content