Zo maak je zelf een hangende plantenetagère

Natuurlijk kun je bloem- en plantenpotten in een rijtje op de vensterbank plaatsen. Maar hangend groen is dé trend van nu. Ben je een beetje handig, dan knutsel je zo’n plantenetagère makkelijk zelf in elkaar. Creëer er een groene muur mee of – origineel – hang hem in het midden van je woonkamer, om het zit – en eetgedeelte van elkaar te scheiden.

Dit heb je nodig

 • 6 identieke aardewerken potten met rand
 • 6 stevige stokken diameter 18 mm en ± 60 cm lang
 • 6 latjes van 1,5 cm dik, 4 cm breed en 5 cm langer dan de diameter van de potten (gemeten aan de rand bovenaan)
 • henneptouw (6 mm dik) (koordenwinkel) en dunner wit maar stevig touw (hobbywinkel).

En ook nog:

 • houtspiraalboor of speedboor 18 mm
 • 2 haken om in het plafond te schroeven
 • 6 mooie kamerplanten

Zo doe je het

 1. Zet 2 potten ondersteboven op een tafel of werkblad. Laat een paar helpende handen 2 stokken aan weerskanten goed tegen de potten aandrukken, evenwijdig en net boven de rand (die straks immers de stokken zal komen te rusten). Plaats een van de 6 latjes tegen de uiteinden van de stokken en teken deze af (2 rondjes van 18 mm). Neem de markering over op de ander latjes.
 2. Boor met de houtspiraal- of speedboor de gaten voor de stokken in de latjes. Leg de stokken per 2 evenwijdig en schuif er aan beide uiteinden een latje over. Gebruik daarbij eventueel wat houtlijm om de stokken te bevestigen en zorg dat ze ± 5 cm uitsteken. Laat de lijm uitharden. Verpot intussen de planten in hun nieuwe potten en geef ze water, zodat ze nog even kunnen uitlekken.
 3. Knip 8 stukken henneptouw van 50 à 60 cm en 4 van ± 1,5 m (afhankelijk van de hoogte van je plafond). Maak in elk touw aan weerskanten een lus door het uiteinde ± 12 cm om te plooien en het stevig te omwikkelen met het witte touw.
 4. Meet de afstand tussen de korte plankjes van een etage en  schroef de beide haken op diezelfde afstand van elkaar in het plafond. Haak de 4 langste touwen per 2 in de haken.
 5. Hang de eerste plantenetage met de uitstekende stokken in de onderste lussen. Schuif 4 korte touwen met een lus over  dezelfde 4 stokken en hang de tweede plantenetage in de onderste lussen. Doe hetzelfde voor de onderste etage. Hang de potten voorzichtig per 2 in de constructie, zo dat de rand ervan op de stokken rust.
Vorig artikel
Een beetje suf? Probeer dit homemade antigriep-drankje!
Volgend artikel
Maak deze comfortabele hangfauteuil zelf!

Tickets biolicious beurs voor iedereen met een groene mindset

Ben je into raw, bio of vegan food? Heb je interesse in upcycling en ben jij bewust modebewust? Wil je weten hoe je ecologisch kan tuinieren en bouwen? Dan moet je zonder twijfel een bezoekje brengen aan Biolicious! Download snel onze gratis Shedealsvoucher, ruil hem ter plaatse in en krijg bij aankoop van één ticket het tweede helemaal gratis!

gratis