tips rosé van de vinologe
© Ann De Wulf

Rosé drinken als een kenner: 5 tips van de vinologe

Rosé is een echte allemansvriend, zeker als het buiten lekker warm is. Vinologe Heleen van Kuik-Bollen van wijnbeurs.be geeft je tips om nog meer te genieten van je glaasje rosé.

1. Drink ’m koel

Vinologe Heleen: “Je mag rosé echt wel in de ijskast leggen, ook de donkere rosé. Zodra een rosé warmer wordt, wordt die wat voller van smaak en verliest de rosé wat van z’n frivole karakter. Wat ik vaak doe, is eerst goed koelen en dan in de wijnkoeler zetten.

Als ik hem buiten op tafel zet, bijvoorbeeld in de zomer, en ik heb geen zin om elke keer naar de ijskast te lopen, dan wikkel ik de fles in aluminiumfolie voordat ik hem in de wijnkoeler zet, zodat de zon niet door de fles kan schijnen.”

2. Drink rosé binnen het jaar op

Vinologe Heleen: “Er ís wel rosé die langer bewaard kan worden, maar doorgaans zou ik zeggen: drink hem na aankoop liefst binnen het jaar op. Tenminste, als je dat sprankelende, frisse karakter wilt behouden, dat zo typisch is voor een rosé.”

3. Bewaar ’m in een donkere ruimte

Vinologe Heleen: “Leg rosé tot je hem drinkt altijd in een donkere ruimte. Omdat rosé vaak in transparante flessen zit, zijn deze wijnen gevoeliger aan zonlicht, en daar kan de smaak sneller van achteruitgaan.”

4. Proef ook eens een donkerroze rosé

Vinologe Heleen: “De lichte rosé valt heel erg in de smaak, maar probeer zeker ook eens een donkerdere rosé. Niet per se zoet, zoals veel mensen denken, maar vaak een wijn met wat meer tannines en dus wat meer body en kracht. Drink outside the box, ga de uitdaging aan en proef, proef, proef!”

5. Combineer rosé met salades maar ook wat zwaardere gerechten

Vinologe Heleen: “Het grote voordeel van rosé is dat je het zowel met lichtere als met wat zwaardere gerechten kunt combineren:

– Bij een lekker frisse salade past zo’n frisse, fruitige rosé perfect. Heerlijk!

– Voor een zwaarder gerecht, met saus of room bijvoorbeeld, zou ik eerder voor een donkerdere en krachtigere rosé kiezen met meer tannines, zoals een rosé van tempranillodruiven.

– Rosé past ook geweldig bij gegrilde vis. Dorade is een goede match, garnalen en kreeft ook.

– Nog een geweldige combinatie: rosé en oesters! Daar zou ik zo’n strakke droge rosé bij doen, een heel lichte Provence wijn.

– Een wat rijkere rosé kun je combineren met kip en kalkoen of een stukje vlees op de barbecue.

– En bij pittige Aziatische gerechten past een wat donkerder flesje met iets meer smaak, die blust het pittige een beetje.”

Meer tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."