Herfstweertje? Dit is waarom we nu al vallende bladeren en paddenstoelen zien

Herfstweertje? Dit is waarom we nu al vallende bladeren en paddenstoelen zien

Het is putje zomer. Maar een blik naar buiten geeft ons vandaag toch een ander gevoel: bladeren bedekken het gras en paddenstoelen schieten uit de grond. Wat is er aan de hand?

Als paddenstoelen uit de grond

Net onder de aardoppervlakte wachten heel het jaar door zwamvlokken op de combinatie van aangename temperaturen en voldoende regen. De voorbije weken heeft het veel geregend én hadden we warme temperaturen, hét perfecte klimaat om alle soorten paddenstoelen massaal uit de grond te laten schieten.

Tip: je vindt nu veel eekhoorntjesbrood, lekker om te eten!

Bladerdek

De vele verkleurde bladeren op de grond heeft dan weer alles te maken met de donker wordende dagen. Wanneer bomen te weinig licht krijgen en daardoor niet genoeg energie, besparen ze waar ze kunnen. Daarom laten ze een deel van hun bladeren vallen.

Waarom nu al?

Volgens Natuurpunt ligt de natuur dit jaar voor op schema. Dat zagen ze ook al bij het bijen –  en vlinderseizoen dat vroeger dan anders begon. Gelukkig hoeven we er ons volgens de organisatie niet al te druk om te maken: “Het is gewoon een reactie van de natuur op de huidige weersomstandigheden.”

(Bron: Hendrik Moeremans van Natuurpunt in Het Nieuwsblad)

Lees meer:

 

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)