Ook zo’n last van heermoes in je tuin? Dit kun je ermee doen!

Ook zo'n last van heermoes in je tuin? Dit kun je ermee doen!

Het is een van de moeilijkste onkruiden om kwijt te geraken en deze periode van het jaar duikt het overal op: heermoes. Maar opgelet, elk nadeel heeft z’n voordeel!

Arme grond?

Heermoes of paardenstaart is een hardnekkig wortelkruid in de tuin. De wortels gaan heel diep en zodra je probeert om de opkomende scheuten uit te trekken, breekt de wortel af. Bovendien staan ze er razendsnel terug. Dit kun je ermee doen!

undefined
Foto: anniesheilzamekruiden.nl

Heermoes als signaal…

Heb je veel heermoes staan? Dan kan dat wijzen op een verarmde bodem, op grond die te weinig mineralen bevat. De lange wortels van heermoes halen deze mineralen van diep onder de grond. Dus wanneer je ze uittrekt, zitten ze er vol van. Laat ze dan gerust liggen waardoor de grond zichzelf verrijkt. En hoe rijker je grond wordt, hoe minder heermoes! Zie het onkruid dus als een signaal dat je grond wel wat voeding kan gebruiken. Nog een tip: op de blog van natuurlijkemoestuin’ vind je heel wat nuttig tuinadvies. Dat lavameel een ideaal middeltje is om je grond nieuw leven in te blazen, bijvoorbeeld. En dat heermoes dan verdwijnt als sneeuw voor de zon.

image2
Foto: kamperfoelie.com

…en als bestrijder

Je kunt heermoes ook inzetten als schimmel- en luizenbestrijder voor andere planten. Hoe? Door er ‘tuinthee’ van te trekken. Via Landleven ontdekten we dit recept:

  • Laat 150 gram heermoes per liter water een nachtje weken.
  • Zeef de heermoes en bewaar ook het water.
  • Kook de heermoes een uur in een liter vers water.
  • Zeef het en voeg het week- en kookwater samen.
  • Verdun dit in verhouding van 1 op 10 en spuit het als schimmelbestrijding (of schimmelpreventie) over je planten.
  • Doe je er een schep groene zeep bij, dan heb je ook een geschikt middel tegen de luizen.

Succes!

Lees meer:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)