Rode Kruis-Vlaanderen zoekt dringend bloeddonoren

Rode Kruis-Vlaanderen zoekt dringend bloeddonoren

Het Rode Kruis-Vlaanderen is dringend op zoek naar bloeddonoren. De hulporganisatie liet weten dat de voorraad bloed te snel krimpt en doet daarom een warme oproep.

Voorraad onder druk

De voorraad bloed is te snel aan het krimpen. Vooral de bloedgroepen AB- en O+ hebben momenteel onvoldoende reserves. Ook voor de andere bloedgroepen begint de voorraad stilaan te slinken.

Vanwaar het tekort?

Volgens Rode Kruis-Vlaanderen heeft het tekort vooral te maken met de drukke periode na de zomervakantie. Mensen kunnen minder makkelijk tijd vrijmaken. Ook door de opkomst van de tijgermug in Italië en Frankrijk zijn er heel wat mensen die moeten wachten met doneren. De ziekenhuizen zelf draaien ook weer op volle toeren.

Wat zijn de gevolgen op langere termijn?

Doordat er minder bloeddonoren zijn, heeft dit ook gevolgen voor de voorraad bloedplaatjes. Deze worden uit het afgenomen bloed gehaald. Terwijl de voorraad daalt, stijgt de vraag vanuit de ziekenhuizen naar bloedplaatjes. Daarom schakelde de organisatie al over naar grotere bloedzakken, om de plaatjes zo snel mogelijk te kunnen filteren.

Waarom zijn bloedplaatjes zo belangrijk?

Bloedplaatjes kunnen het leven van heel wat mensen redden. De plaatjes worden onder andere gebruikt bij patiënten met kanker. Deze patiënten kunnen spontane bloedingen krijgen door het lage bloedplaatjesniveau. Bovendien kunnen bloedplaatjes maar vijf dagen bewaard blijven.

De oproep

Kun je wat tijd vrijmaken? Kom dan bloed doneren. Registreer je hier. Wil je graag bloedplaatjes geven? Dan maak je best een afspraak. Het doneren van de plaatjes kan namelijk enkel in een van de vaste centra. Meer informatie vind je terug op de website www.rodekruis.be.
Beeld: Getty Images

Geef jij al bloed, maar twijfel je om stamcellen te doneren? Redactrice Charlotte geeft je graag alle informatie.

Las je deze nieuwe artikels al?

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)