© Getty Images

Rode Kruis-Vlaanderen zoekt dringend bloeddonoren

Door Diny Thomas

Het Rode Kruis-Vlaanderen is dringend op zoek naar bloeddonoren. Nu de ziekenhuizen weer op volle toeren draaien, slinkt de voorraad. Vooral de negatieve bloedgroepen zijn schaars.  

Inhaalbeweging

Na een dikke twee maanden draaien de ziekenhuizen weer op volle toeren, en dat hebben ze geweten bij het Rode Kruis-Vlaanderen. De bloedvoorraad slinkt snel, omdat ze nu tien procent méér bloedproducten per dag leveren dan voor de coronacrisis.

De reden? De ziekenhuizen zijn alle behandelingen, die uitgesteld werden door het coronavirus, aan het inhalen. En daar hebben ze natuurlijk bloed voor nodig.

Voorraad onder druk

Vooral de bloedgroepen O-, B-, A- en AB- hebben momenteel onvoldoende reserves. Dat het negatieve bloedgroepen zijn die onder druk staan, is niet verrassend: er zijn gewoon veel minder mensen die een negatieve bloedgroep hebben. Bovendien mag bloed met een negatieve resusfactor aan veel meer mensen worden gegeven.

Maar ook mensen die een positieve bloedgroep hebben, zijn altijd welkom om bloed te gaan geven. Hoewel er van A+ en B+ momenteel nog genoeg is, begint de voorraad van O+ en AB+ ook al te slinken.

Zeldzaam?

Sommige bloedgroepen zijn zeldzamer dan anderen. Welke heb jij?

  • Mensen met bloedgroep A+ zijn ideale bloed- en bloedplaatjesdonorren: zij mogen bloed geven aan A+ en AB+ en kunnen bloed krijgen van A+, A-, O+ en O-. 34 procent van de Belgen is A+.
  • Een zeldzaamheid: A-. Maar 6 procent van de Belgen behoort tot die bloedgroep en is daarmee een ideale bloed- en bloedplaatjesdonor. Ze mogen bloed geven aan A+, A-, AB+ en AB-, en ontvangen van O- en A-.
  • Wie B+ heeft, is een ideale bloed- en plasmadonor. Slechts 8,5 procent is B+ en mag bloed geven aan B+ en AB+. Zij kunnen op hun beurt dan weer bloed krijgen van B+, B-, O+ en O-.
  • Nog zo’n zeldzamere bloedgroep is B-, die amper 1,5 procent van de bevolking heeft. Wie B- is, mag bloed geven aan B+, B-, AB+ en AB- en kan bloed krijgen van O- en B-.
  • Slechts 4,25 procent van de Belgen is AB+, en mogen enkel bloed geven aan mensen met dezelfde bloedgroep. Plasma mogen ze dan weer aan iedereen geven. Wie AB+ is, mag bloed krijgen álle bloedgroepen.
  • De zeldzaamste bloedgroep? Slechts 0,75 procent van de Belgen is AB-. Zij mogen bloed geven AB+ en AB- en bloed krijgen van alle negatieve bloedgroepen.
  • Als je O+ hebt, dan ben je een ideale bloed- en bloedplaatjesdonor. Je mag bloed geven aan alle positieve bloedgroepen. Als je zelf ooit bloed nodig hebt, dan mag je dat enkel krijgen van O+ en O-. 38,25 procent van de Belgen is O+.
  • Mensen met O- zijn ideale bloed- en bloedplaatjesdonoren. Zij mogen bloed geven aan iedereen, maar ze kunnen enkel van O- ontvangen. Slechts 6,75 procent van de Belgen is O-.

Opgelet: wie bloed wilt geven, is verplicht vooraf een afspraak te maken via www.rodekruis.be/waargeven of 0800 777 00.

OOK INTERESSANT:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content