Siska Schoeters over ‘Durf te vragen’: “Het is zo belangrijk om mensen goed en oprecht in beeld te brengen”

Siska Schoeters over 'Durf te vragen': "Het is zo belangrijk om mensen goed en oprecht in beeld te brengen"
I

Gisteren kon je de eerste aflevering van ‘Durf te vragen’ zien. Een tv-programma waarin een minderheidsgroep alle vragen voorgeschoteld krijgt die je normaal niet zomaar durft te stellen. Wel, Siska Schoeters stelt ze met plezier. 

“Iedereen dacht echt: vraag er maar op los, ik zal het eens uitleggen”

Siska, was het niet een beetje gênant om sommige vragen te stellen?

“Nee, eigenlijk niet. Het is ook niet onze bedoeling om mensen te shockeren. Ik heb gewoon een leuke babbel met iedereen en ik voel zelf wat ik wel of niet kan vragen. Het gaat ook allemaal zo vlot, omdat geen enkele deelnemer een frustratie heeft. De ingesteldheid is echt ‘Kom, het is wat het is, vraag er maar op los, ik zal het u eens uitleggen’. Dat zorgt voor leuke babbels met humor en zelfrelativering.”

Volgende week krijgen we een aflevering met verslaafden te zien. Dat lijkt me toch best confronterend?

“Goh, iedereen is erg open, en ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik moest bekomen van iets. Op een gegeven moment lach ik ook gewoon mee met de deelnemers. Sam mocht bijvoorbeeld zijn parkiet niet meenemen, maar dan zag ik wel drie goudvissen in z’n kamer staan en zeg ik: ‘Wat is ‘t, Sam, zijt ge nu verslaafd aan vissen?‘. Het kan, het is gemoedelijk en we komen vanzelf tot een tof gesprek, of het nu over dwerggroei, priesterschap of verslaving gaat.”

“Het is zo leuk om op de hoogte te blijven. Ik stuurde gisteren nog naar Kristien: ‘You rock!”

Je volgt per aflevering twee deelnemers mee, wat niet altijd evident is?

“Ik leer ze echt kennen, hé. En ik vind dat tof, ik vind het leuk om te kunnen vragen wat ik wil vragen en ben oprecht nieuwsgierig. Maar het is niet altijd om te lachen, natuurlijk. Als ik Kristien hoor praten over hoe moeilijk het is om een partner te vinden. Of Willem vertelt dat hij het mentaal te moeilijk zou vinden om zelf kinderen te hebben. Dat doet wel iets met je.”

Heb je nog contact met de deelnemers?

“Tuurlijk. Op de redactie proberen we op de hoogte te blijven van hoe het nu gaat met iedereen. Ik wil dat ook echt weten. Kristien stuurt me geregeld een berichtje, zo’n attente madam. Ik stuurde haar gisteren na de aflevering nog: ‘You rock!’. We hebben iedereen ook uitgenodigd om de aflevering samen te bekijken. Ook bij de montage hebben we alle deelnemers betrokken. Het is zo belangrijk om iedereen goed en oprecht in beeld te brengen én tegelijkertijd de realiteit te tonen.”

“Sommige deelnemers hadden niemand op de hoogte gebracht van het programma”

Welke aflevering vond je zelf het leukst om te maken?

“Da’s een moeilijke, want elke aflevering is zo verschillend. Ik vond het heel leuk om een Koerdisch trouwfeest mee te maken. Een volledig andere wereld, een trouwfeest zonder alcohol! Maar evengoed vond ik het zo boeiend om mee te gaan naar de Delhaize met een meisje met een eetstoornis. Het was zo hard om te voelen hoe moeilijk het voor haar was. Wist je dat sommige mensen niemand op de hoogte gebracht hadden van het programma? Dat vond ik zo moedig. Ik neem van elke aflevering wel iets mee.”

Zijn er vragen waar je zelf mee zat, en waar je nu ook antwoorden op hebt gekregen?

“Ja, net zoals iedereen zit ik zelf ook met vragen of vooroordelen. Bijvoorbeeld bij moslima’s. Ik vroeg mij dan af: ‘Hoe zit dat nu met de hoofddoek?’. Dus brengen we mensen met en zonder hoofddoek en vragen we het rechtuit. En ik vind het zo fantastisch om de antwoorden te krijgen. Dat je echt denkt: haaaa, zo zit dat dus, en je de wereld weer een klein beetje schoner maakt door een paar vooroordelen uit te klaren.”

Elke dinsdag een nieuwe aflevering van ‘Durf te vragen’ om 20u40 op één.

Beeld: Kaat Pype (via VRT)

Lees ook:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)