Niet te missen: donderdag tot wel 69 vallende sterren per uur te zien

Niet te missen: donderdag tot wel 69 vallende sterren per uur te zien
Getty Images

Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen. Kijk de komende dagen eens naar boven voor een ongetwijfeld prachtig natuurspektakel!

Perseïden

Elk jaar trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes die aan 60 kilometer per seconde tegen de dampkring van de aarde botsen. Ze branden op en veroorzaken een korte lichtstreep: een prachtige meteoor of vallende ster.

Dit jaar zouden er nóg meer vallende sterren te zien zijn in vergelijking met andere jaren. Dat heeft te maken met het licht van de maan: op 9 augustus is het namelijk Nieuwe Maan, en dan staat de maan ongeveer tussen de aarde en de zon. De maan lijkt hierdoor donkerder, waardoor het veel makkelijker is om vallende sterren te spotten.

Wanneer?

De vallende sterren zullen opvallend zichtbaar zijn vanaf woensdag 11 augustus, want dan stijgt de activiteit van de Perseïden sterk. Je zou dan al zo’n 34 vallende sterren per uur kunnen zien. In de nacht van 12 op 13 augustus bereikt het zijn piek en zullen de meeste meteoren te zien zijn: zo’n 69 per uur. Op zondag 15 augustus zijn het er nog ongeveer 35 per uur.

Met het blote oog zichtbaar

Om de vallende sterren te zien, heb je geen telescoop of verrekijker nodig: kijk gewoon met het blote oog naar een willekeurige plaats aan de hemel. Als je optimaal wilt genieten van de sterrenregen, kun je gebruik maken van deze tips van Meteovista!

  • Kijk op een donkere plek zonder kunstlicht, vanuit een open veld, bijvoorbeeld. Als je kunt, trek dan naar een landelijke omgeving omdat de lichtvervuiling daar minder hoog is dan in stedelijke gebieden.
  • Zorg voor een vrij zicht op de hemelkoepel. Bomen, struiken of gebouwen kunnen de hemel afschermen, waardoor je veel vallende sterren mist.
  • Laat je ogen een kwartier wennen aan het donker. Laat je smartphone, of andere vormen van fel licht, best achterwege.
  • Neem regelmatig een pauze om je ogen niet te snel te vermoeien.

Bron: Meteovista

Mis deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)