Doe een wens! Vanaf deze week volop vallende sterren te zien

Doe een wens! Vanaf deze week volop vallende sterren te zien

Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen. Volgens volkssterrenwacht Urania kijk je de komende dagen best eens naar boven voor een ongetwijfeld prachtig natuurspektakel!

Meteoren

Elk jaar trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Heel wat stofdeeltjes botsen dan aan 60 kilometer per seconde tegen de dampkring van de aarde. Ze branden op en veroorzaken een korte lichtstreep: een prachtige meteoor of vallende ster.

Wanneer?

Die vallende sterren zullen opvallend zichtbaar zijn vanaf donderdag 8 augustus, want dan stijgt de activiteit van de Perseïden sterk. In de nacht van 12 op 13 augustus bereikt het zijn piek en zullen de meeste meteoren te zien zijn.

Wil je er eentje spotten, dan zul je wel even de wekker moeten zetten. Het beste moment is rond 4 uur ‘s ochtends, dan kun je er op een donkere plaats tientallen waarnemen.

Met het blote oog zichtbaar

Om de vallende sterren te zien, heb je geen telescoop of verrekijker nodig: kijk gewoon een kwartiertje met het blote oog naar een willekeurige plaats aan de hemel. Als je kan, doe je dit best vanuit een landelijke omgeving omdat de lichtvervuiling daar minder hoog is dan in stedelijke gebieden.

Kijk- en infosessie bij Urania

Kijk je graag in groep naar vallende sterren? Op vrijdagavond 9 augustus kun je terecht bij Volkssterrenwacht Urania voor een kijk- en infosessie vanaf 20 uur. “Ook onze telescoop staat, bij helder weer, op de hemel gericht om de bezoekers een blik in het heelal te gunnen, en de zomersterrenbeelden te leren kennen”, klinkt het.

Bron: Het Nieuwsblad – Beeld: Getty Images

Mis deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)