Zo(o) schattig: prachtig girafje geboren in ZOO Planckendael

Zo(o) schattig: prachtig girafje geboren in  ZOO Planckendael

ZOO Planckendael is dit weekend getrakteerd op een prachtige giraffenbaby. Barbie beviel afgelopen zondag van haar jong: een wolk van een baby. Als het weer het toelaat kun je ze ook al buiten zien rondlopen.

Vlotte bevalling

De baby zag afgelopen zondag om 00u10 het levenslicht. Eerst bungelde één, daarna twee voorpootjes naar buiten en daarop volgde het kopje. De eigenlijke geboorte duurde vrij kort. Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan.

Drooglikken gebeurde door de mama en na 13 minuten wankelde het diertje al op zijn lange benen. Het kleine girafje meet bijna 2 meter, wat bijzonder groot is voor een babygiraf.

Naam met een T

ZOO Planckendael koos voor de naam Twiga. Dat betekent giraf in het Swahili. Het is de naam van een van de actieplannen van de Giraffe Conservation Foundation in Afrika. Met operatie Twiga redden ze daar giraffen en hun leefomgeving.

Ze voelt zich al snel thuis

Het is voor Barbie haar zesde baby die ze na een draagtijd van ongeveer vijftien maanden ter wereld brengt. Dit jonge girafje voelt zich al snel thuis op de savanne samen met zes familieleden (Barbie, Diamant, Rafiki, Saba, Megara en kweekman Saleye), de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders.

Bedreigde ondersoort

ZOO Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze bedreigde dieren, maar steunt ook de giraffen in de natuur, onder meer via het Giraffe Conservation Foundation. Ze steunt een project in het Garamba Nationaal Park in Congo. Ze helpen de bedreigde kordofangiraffen door hun trek in beeld te brengen. Met satelliethalsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren. Kennis is kostbaar voor hun bescherming. Help je mee? Muntjes welkom bij de giraffenlodge in Planckendael.

Bronnen: planckendael.be & youtube.com

Ook lezen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)