10 tips voor een goede nachtrust

Door De Redactie

Heel wat mensen hebben moeite met inslapen of doorslapen, liggen ‘s nachts te woelen of staan ‘s morgens doodmoe op. Met deze tips zorg je voor een goede nachtrust.

Vermijd cafeïne

Laat koffie en chocolade na het avondmaal. Ze bevatten opwekkende stoffen die de inslaaptijd verlengen. Je doet er sowieso goed aan om niet meer dan drie à vier kopjes koffie per dag te drinken en je laatste shot cafeïne ten laatste om 15u in de namiddag te nemen. Ook cafeïnehoudende softdrinks, zoals cola, drink je beter niet als bedtijd in zicht is.

Weg met die sigaretten

Stop met roken. Nicotine heeft een oppeppend effect en de fysieke drang naar een sigaret maakt dat je onrustiger slaapt. Bovendien verhoogt roken het risico op neus- en keelopstopping met snurken als gevolg. En bovendien vermindert het de zuurstofopname door je lichaam.

Ontstressen

Een goede nachtrust omvat meer dan je 8 uren nachtelijke slaap. Ook je activiteiten doorheen de dag spelen een rol. Hoe meer stress je tijdens de dag opbouwt, hoe meer spanning je meeneemt naar bed. Bouw een cool down-periode in, twee uur voordat je gaat slapen. Zo geef je je lichaam en geest de kans om zich te ontspannen.

Vast uur

Prik een vast tijdstip om te gaan slapen én om op te staan. Hou je aan die regelmaat, ook tijdens het weekend en vakanties.

Maak het donker

Doe het licht uit. Zo geef je je lichaam het signaal dat het met de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) kan beginnen. Vind je het akelig om in het donker te slapen? Helemaal verduisteren hoeft niet, maar zorg dat er geen fel licht binnenvalt.

Let op de temperatuur

De juiste kamertemperatuur is belangrijk. Studies wijzen uit dat je bij 18 graden het beste slaapt. Het raam op een kiertje zetten is een goed idee, maar zorg ervoor dat je het niet koud krijgt. Dan ga je immers meer bewegen en heftiger dromen, waardoor je onrustiger slaapt.

Wacht tot je echt moe bent

Probeer alleen te gaan slapen als je je slaperig voelt. Zo voorkom je dat je uren wakker ligt in bed en inslapen met een probleem gaat associëren.

Vergeet de powernaps

Doe liever geen (te lange) dutjes tussendoor. Een uiltje knappen overdag neemt de slaapdruk weg die je nodig hebt om ’s avonds te kunnen inslapen. Kom je de dag niet door zonder siësta? Hou dan een mini-slaapje van maximaal 20 minuten en vóór 15u.

Bewegen maar!

Regelmatig bewegen zorgt voor een betere nachtrust, maar sport niet té laat. Sporten stuurt je adrenalinepeil de hoogte in. Hierdoor ga je je net fitter voelen in plaats van slaperig.

Tot rust komen

Bedenk een avondritueel voor jezelf. Zet een uur voor je gaat slapen de televisie uit en lees een boek, neem een warm bad of drink een kop kruidenthee. Zo geef je je lichaam de kans om zich op te maken voor de nacht.

 

[LINK_TEXT id=1]

[LINK_TEXT id=2]

Partner Content