3 leuke winterwandelingen

 

Heb je even nood aan je benen strekken, frisse lucht in je longen voelen en lekker uitwaaien? Trek er dan dit weekend op uit en ga even een eindje wandelen. Perfect om je hoofd leeg te maken na een drukke werkweek. Zo laad je de batterijen weer op om maandag met volle moed de week te starten.

Door de Zwinduinen: 6,7 km

Ook in de winter is de Zwinstreek een populaire bestemming. Voor dagjesmensen, maar ook voor trekvogels uit het hoge Noorden, die komen genieten van onze milde winter. Goed nieuws voor wandelaars: in de oude binnenduinen van Knokke vind je comfortabele wandelpaden. Zo kun je ook met kinderwagen of rolstoel door de duinen wandelen.

Bijzonder aan het Zwin zijn de vele duizenden ganzen en eenden die er overwinteren. Overdag zoeken ze eten in de polders, en ’s avonds strijken ze weer neer op de veilige plassen en hoor je ze nog een tijdje kwaken. Maar ook vogels op doortrek naar het zuiden (of, in het voorjaar, terug naar het noorden) komen in het Zwin enkele dagen bijtanken. Neem zeker een verrekijker mee, vanaf de hoge dijk heb je vrij uitzicht.

De wandelnetwerkkaart Het Zwin is voor € 6 te koop, onder meer bij Westtoer (www. fietsen-wandelen.be), Toerisme Knokke Heist (www.knokke-heist.info) en het Zwin Natuurcentrum (www.zwin.be).

Tip: Elke zondagmorgen vertrekt er in het Zwin om 10u een begeleide wandeling door het  natuurreservaat. De wandeling duurt twee uur. Deelnemen kost € 7,20; t.e.m. 11 jaar € 4,20.

Het hart van Limburg: 2,6 km

De Wijers, in het centrum van Limburg, is nog redelijk onbekend. Doordat het op het kruispunt ligt van alle typisch Limburgse landschappen, biedt het je de hele, groene provincie in een notendop. Het loont dus zeker de moeite. Variatie te over: van een panorama op de Kempense heuvels tot kuieren langs de oever van een vijver.

Qua landschap zijn De Wijers heel divers: 1175 vijvers, hier en daar een snipper heide en een ven, grote bossen en natte beekvalleien, doorkliefd door zeven bewegwijzerde wandelingen.

De Wandeldoos De Wijers bevat 7 bewegwijzerde wandelingen door de meest waterrijke regio van Limburg. Te koop voor € 15 via www.toerismelimburg.be of www. dewijers.be. De routes zijn ook gratis online te bekijken op www.wandeleninlimburg.be.

De échte winter in Wallonië: 4,1 km

Maagdelijk witte weiden, ver weg van de files naar de overvolle skipistes. Dat vind je in Manderfeld, een hooggelegen dorpje in de Oostkantons, op de grens met Duitsland. Met een gids kun je er op sneeuwschoenen prachtige wandelingen maken en zo de échte winter beleven.

Manderfeld is één van de hoogst gelegen dorpen van België, op 550 meter. De temperatuur kan er ’s nachts weken aan een stuk tien graden onder het vriespunt duiken. Tot in mei kan het sneeuwen. En sinds enkele jaren hebben ook de sneeuwschoenen hun weg naar de Hoge Venen gevonden. In Manderfeld verhuren ze er zo’n veertig paar. Om met sneeuwschoenen op stap te gaan, heb je 20 centimeter sneeuw nodig.

Info: Info Manderfeld, via 080-54 87 17, of Hotel Eifeler Hof, via 080-54 88 35, www.oostkantons.be/oberes-ourtal of www.manderfeld.info

Lees ook:

 

Partner Content