4 vragen over smog

Door De Redactie

Smog in een notendop! 4 vragen én antwoorden over smog.

Wat is het?

De term smog is een samentrekking van de Engelse woorden "smoke" (rook) en "fog" (mist). Smog, in het Nederlands ook wel rookmist of roetnevel genoemd, ontstaat wanneer verontreinigende stoffen, zoals fijn stof en ozon, zich ophopgen in de lucht. Vaak hangt dit samen met de weersomstandigheden (bv weinig wind, hoge of juist lage temperaturen). Smog in de zomer is meestal het gevolg van een verhoogde ozonconcentratie, in de winter is vooral fijn stof de boosdoener.

Is het gevaarlijk?

Tijdens de periodes met veel smog zijn er meer ziekenhuisopnames van mensen met ademhalingsproblemen of hartklachten. Een hoge concentratie ozon in de lucht kan zorgen voor irritatie van ogen, neus en keel. Ook hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid behoren tot de symptomen.

Zijn bepaalde mensen er gevoeliger aan?

Wie sowieso al gevoelige luchtwegen heeft, kan veel last hebben van smog. Denk bijvoorbeeld aan astmapatiënten of mensen met een allergie. Maar ook ouderen, kinderen of mensen die zich langdurig inspannen in de buitenlucht moeten opletten. Een te veel aan ozon in de lucht zorgt namelijk sowieso voor een verminderde longfunctie, ook als je kerngezond bent.

Hoe kan je weten hoeveel smog er in de lucht aanwezig is?

Via de websites van de intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (www.irceline.be) of van de Vlaamse Milieumaatschappij (www.luchtkwaliteit.be) kan je de actuele meetwaarden bekijken voor smog, alsook de voorspellingen voor de komende dagen.

Bron: Libelle

Partner Content