7 tips voor een geslaagde Driekoningen

Door De Redactie

Op 6 januari van deur tot deur gaan, is een oude traditie.. Maar hoe organiseer je zo’n Driekoningentocht met kinderen nu praktisch?

  1. Wanneer je kinderen van deur tot deur gaan, vinden ze het vaak niet echt fijn als mama of papa met hen mee op tocht gaat. Maar er is een simpele manier om ze toch hun zelfstandigheid te geven en tegelijkertijd ook een oogje in het zeil te houden. Je gaat mee en als de kinderen zingen, wacht je een eindje verderop.  Je kinderen kunnen uit volle borst zingen en jij voelt je meer op je gemak. Iedereen tevreden.
  2. Op 6 januari kan het  flink koud zijn. Zorg ervoor dat je kinderen voldoende dikke kleren aanhebben. Flinke schoenen met warme dikke kousen zijn onmisbaar als ze een uurtje van deur tot deur gaan.
  3. Laat je kinderen zelf hun Driekoningenoutfit samenstellen. Probeer dit minstens een dag op voorhand te doen, zodat er minder chaos is op de grote avond zelf.
    Oude lakens kunnen dienen als cape, een handdoek tover je om in een tulband en een kroon knip je uit stevig papier. Een ster knutsel je makkelijk uit een stuk geschilderd karton die je vastmaakt aan een bezemsteel.
  4. Spreek op voorhand met je kinderen af welke route jullie afstappen. Zo ontstaan er geen misverstanden en vermijd je gekibbel op straat.
  5. Bepaal ook duidelijk wanneer jullie vertrekken en hoelang jullie er over zullen doen. Prima als ze vroeger naar huis willen, maar wanneer ze plots een uur langer willen ronddwalen, kan dat al eens verkeerd uitdraaien. Zeker als Driekoningen op een weekdag valt, is het nog steeds belangrijk dat je kinderen op tijd in bed liggen.
  6. Zorg dat iedereen het eens is over welk liedje ze zullen zingen en oefen het al eens ongedwongen in door het samen te zingen.
  7. Geld of snoep? Deze vraag zullen ze op Driekoningen vaak voorgeschoteld krijgen. Probeer je kinderen ervan te overtuigen dat het evenwicht tussen de twee een prima middenweg is. Het is niet de bedoeling een nieuwe voorraadkast vol snoep te scoren evenmin een portefeuille vol kleingeld te verzamelen.

Partner Content