© Getty Images

8 nationale parken in Europa die je ooit eens moet bezoeken

Door Nikita Goossens

Ben jij een echte natuurliefhebber en fan van wondermooie landschappen? Dan is een bezoekje aan een nationaal park altijd een goed idee. En daarvoor hoef je het niet altijd ver te gaan zoeken, want ook in Europa heb je een aantal pareltjes. Noteer deze met stop op je lijstje voor deze zomer of later! 

8X Europese nationale parken

Nationaal Park Hoge Kempen in ons land

nationale parken
Nationaal Park Hoge Kempen – © Getty Images

Beginnen doen we in eigen land. Want waarom zouden we het ver gaan zoeken als er ook in België zoveel moois te ontdekken is? Dit natuurgebied in Limburg is meer dan 12.000 ha groot. Je vindt er alles, van dennenbossen tot heides. Het is er ideaal om te wandelen, fietsen, mountainbiken, en je kunt er zelfs paardrijden. Bezoek zeker het deelgebied ‘de Mechelse Heide’. Die staat van half augustus tot half september in bloei met prachtige paarse kleuren.

Nationaal Park Nieuw Land in Nederland

nationale parken
Nationaal Park Nieuw Land – © Getty Images

Ook in onze buurlanden is er prachtige natuur te vinden. Nederland heeft maar liefst 21 nationale parken. Wat dit nationaal park in de provincie Flevoland onder meer speciaal maakt, is dat, om deze plek te creëren, de voormalige Zuiderzee werd drooggelegd. Het park is een waar vogelparadijs. Liefhebbers kunnen er dus heel wat verschillende soorten spotten waaronder ganzen- en eendensoorten, roofvogels, trekvogels …

Nationaal Park Harz in Duitsland

nationale parken
Nationaal Park Harz – © Getty Images

In dit park in Duitsland kun je terecht voor kliffen, rotsen en dichte loof- en naaldbossen. In 2006 werden twee al bestaande nationale parken samengevoegd tot dit ene park. Hierdoor strekt het gebied zich uit over wel 25.000 ha. Om een ongelofelijk uitzicht te hebben, kun je de Brocken beklimmen. Deze berg is maar liefst 1.141 meter hoog!

Nationaal Park Hohe Tauern in Oostenrijk

nationale parken
Nationaal Park Hohe Tauern – © Getty Images

In dit Oostenrijks nationaal park vind je de hoogste berg van het land en de langste gletsjer van de Oostalpen. Daarnaast heb je er ook de Krimml watervallen, de hoogste van Centraal-Europa. De waterval gaat in drie fases naar beneden. De bovenste heeft een val van 140 meter, de middelste 100 meter en de laatste weer 140 meter. Je kunt er heerlijk wandelen door de ongerepte natuur met práchtige uitzichten.

Jotunheimen Nationaal Park in Noorwegen

nationale parken
Jotunheimen Nationaal Park – © Getty Images

Dit park in Noorwegen ligt tussen Oslo, Bergen and Trondheim. Er zijn meer dan 250 bergen van ongeveer 2.000 meter hoog. Het park heeft ook verschillende rivieren en watervallen. Je kunt er, naast wandelen en fietsen, nog allerlei andere dingen doen: skiën, paardrijden, rivierraften, hondensleeën … Wie wil overnachten, heeft ook heel wat mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor kamperen, verblijf in een gezellig houten hutje of kies voor de luxe van een hotel.

Triglav Nationaal Park in Slovenië

nationale parken
Triglav Nationaal Park – © Getty Images

Deze parel in Slovenië is vernoemd naar de gelijknamige berg. De berg Triglav ligt in het hart van dit nationaal park, is 2.864 meter hoog en daarmee meteen ook het hoogste punt van het hele natuurgebied. Daarnaast zijn er ook diepe dalen: het laagste punt van het park ligt op slechts 180 meter hoogte. Door dat contrast zie je heel wat reliëf in het gebied. Triglav is het enige nationale park van Slovenië.

Plitvice Nationaal Park in Kroatië

nationale parken
Plitvice Nationaal Park- © Getty Images

In dit nationaal park in Kroatië komen vooral waterliefhebbers aan hun trekken, met dank aan de 16 meren en 90 watervallen. Afhankelijk van de hoeveelheid mineralen in het water kan het er prachtig turkoois uitzien. Toch is er naast de meren nog veel meer te zien. In de bossen is er bijvoorbeeld heel wat biodiversiteit: er zitten zelfs wolven en beren! Kroatië heeft meerdere nationale parken, maar dit is het grootste en oudste. In 1979 werd het opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido in Spanje

nationale parken
Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido – © Getty Images

En om af te sluiten, is er dit park in Spanje, in de Pyreneeën. Ook dit nationaal park werd (samen met het aangrenzende Nationaal Park Pyrénées) door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen. Er zijn vier wondermooie valleien met als piek de berg Monte Perdido. Je vindt er ook gletsjers en woeste rivieren. Bovendien zijn er meer dan 1.500 bloemsoorten te spotten. Een écht paradijs voor wandelaars!

Lees ook deze artikels over wandelen in de natuur:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content