9 slimme ideeën met oud brood

Door De Redactie

Die laatste sneetjes brood, die echt niet lekker meer zijn? Voortaan gooi je ze niet langer weg, want je tovert er nog van alles mee op tafel.

1. Maak verloren brood

Verloren brood, gewonnen brood, wentelteefjes: allemaal benamingen voor een heerlijk zoet recyclagegerecht! Dompel sneetjes brood achtereenvolgens in melk en losgeklopt ei, bak ze in de pan en serveer met bruine suiker. Zalig! Tip: gebruik hiervoor ook eens een restje rozijnen- of briochebrood. Of maak een hartige variant.

2. Bak broodpudding

Broodpudding of bodding is perfect om alle restjes brood in te verwerken. Je kunt er ook een restje beschuit of enkele koekjes bij doen. Of roer er wat stukjes gehakte chocolade of rozijntjes door.

3. Smeer croques

Bewaar sneetjes oud brood in de diepvriezer en verwerk ze later tot croques – met de vulling kun je spelen, naar eigen smaak. Een croque van oud brood houdt beter z’n vorm bij het grillen en wordt niet slap.

4. Maak er croutons van

Snij oud brood in blokjes en bak ze in een pan met olie en boter of rooster ze in de oven goudbruin. Gebruik ze daarna als afwerking voor soep of salades. Plakjes oud stokbrood kun je roosteren in de oven en gebruiken als bruschetta of als toast met kaas in een kommetje uiensoep.

5. Gebruik het als bindmiddel

In stoofvlees of gazpacho wordt brood als bindmiddel gebruikt. Daar kun je gerust oud brood voor gebruiken.

6. Maak er paneermeel van

Leg de sneetjes brood open en laat ze enkele dagen goed drogen. Breek het brood in stukken en maak het fijn in een hakmolentje (door de roerzeef of passe-vite lukt ook). Bewaar je paneermeel in een goed afgesloten bokaal of bewaardoos. Eventueel kun je ook een smaakje toevoegen: meng het paneermeel met wat parmezaan, gedroogde kruiden of gehakte nootjes naar smaak. Daarna maak je er bijvoorbeeld een escalope milanese mee, homemade vissticks of heerlijke hamkroketjes.

7. Ruim glasscherven ermee op

Heb je een glazen vaas of pot laten vallen en wil je de scherven zo snel mogelijk opruimen? Maak dan gebruik van je oud brood. Maak dan een snee van je brood vochtig en druk hiermee voorzichtig op de scherven. Je zal zien dat zelfs de kleinste exemplaren aan het brood blijven plakken.

8. Heb je gemorst? Geen probleem!

Heb je per ongeluk je drankje of iets anders vloeibaar op je tafel gemorst? Met een stuk oud brood absorbeer je het vocht meteen, zodat het niet in je tafel of tafelkleed kan dringen.

9. Stof je schilderijen ermee af

Een schilderij afstoffen? Door met een stukje brood op je schilderij te deppen kun je stof eenvoudig verwijderen zonder iets te beschadigen.

Lees meer:

Zelf brood bakken: 10 ovenverse recepten

Brood, daar zit wat in!

Partner Content