Uit de natuur geplukt: 9x crea-ideeën voor de herfst

Door Rani Merckx

Het is nog even wachten voor de bomen volledig kaal zijn, maar wij staan al te popelen om aan de slag te gaan met het kleurrijke tapijt van bladeren, takken en herfstvruchten. Leve de herfst!

Zo blijven je creaties langer mooi

Sommige herfstvondsten (zoals physalis, kastanjes en bloemharten) zijn typisch kransmateriaal. Ze drogen mooi op en bewaren daardoor hun kleur en vorm.

Andere (zoals de meeste blaadjes, dennenappels en rozenbottels) verschrompelen of krullen na verloop van tijd om, waardoor ze er minder fris en mooi uitzien.

TIPS:

 • Zet deze creaties daarom zo fris mogelijk. Ideaal is het als je ze buiten (op de terrastafel, op de vensterbank of aan de voordeur) kunt zetten.
 • Als ze binnen staan, vermijd dan de felle zon of de verwarming. Heb je een stukje gemaakt dat wel mooi opgedroogd is? Dan kun je het extra beschermen door er een dun laagje haarlak op te spuiten.
1

Mooi mandje

Tijdens de herfst zijn je tuin, het bos of park echte schatkamers vol knutselmateriaal. Zo maak je van je kleurrijke collectie aan bladeren een mooi herfstmandje voor je sleutels, trick-or-treat snoepjes of voor de noten die je net geraapt hebt.

 • Een ballon
 • Kleurrijke bladeren
 • Kom
 • Behanglijm
 • Schaar
 1. Meng wat behanglijm met water.
 2. Blaas een ballon op en zet die met de knoop naar beneden in een glas of een kom.
 3. Plaats de bladeren gelijkmatig over de ballon en bestrijk zorgvuldig met het lijmmengsel. Laat drogen.
 4. Haal de ballon er heel voorzichtig uit.

Tip: je kunt zowel valse als echte bladeren gebruiken.

2

Kleurrijke krans

Met een strokrans, wat herfstbladeren en een lintje decoreer je je huis met een waar herfstgevoel.

Bron: © Goodhousekeeping

3

Jaloers op je kussen

Van een ‘saai’ wit hoofdkussen maak je in een mum van tijd een instant sfeermaker in huis. Met wat textielverf en een herfstblaadje is de klus zo geklaard.

Bron:© lebutiksofie

4

Zelfgemaakt lichtje

Gooi je glazen bokalen (denk aan saus-, confituur- of groentebokalen) niet zomaar in de glasbol.  Met wat spuitlak en herfstbladeren maak je er zo een herfstig sfeerlichtje van. Koordje rond, kaarsje aan en klaar!

Bron: © Goodhousekeeping

5

Kunstwerk

Een kunstwerk? Dat maak je makkelijk zelf, met een canvas en enkele kleurrijke bladeren bijvoorbeeld. Droog je bladeren, teken een bladpatroon op je canvas en vul deze op met de bladeren die je met wat behanglijm vastmaakt.

Tip: Besmeur je bladeren niet volledig met de lijm. Zo steken je blaadjes wat uit en krijg je een mooi 3D-effectje.

Bron: © Goodhousekeeping

6

Knap vouwwerk

Herfst is hét seizoen van de pompoen. Reden te meer om deze in je interieur te verwerken. Met wat knutselgerief en een beetje tijd maak je deze schattige pompoenen zelf.

Bekijk hier hoe je te werk gaat!

Bron: © Daniela Rosas

7

Aan het draadje

In de slaapkamer, aan je raam, voor een feestje, … : een slinger in huis is altijd een goed idee. En een exemplaar mét bladeren haalt de herfst in een mum van tijd in huis! Even drogen, een gaatje erin, touw erdoor en juist nog een fijn plekje in huis zoeken.

8

Dennenappels met een plus

Na een boswandeling teruggekeerd met een mand vol dennenappels? Fijn! Ga er onmiddellijk mee aan de slag en maak er deze kleurrijke blikvangers van.

 • Dennenappels
 • Acrylverf in drie of vier andere tinten van dezelfde kleur
 • Kwast
 • Een oude tandenborstel
 1. Neem je tandenborstel en maak de dennenappels schoon.
 2. Begin van onderen met een donkere kleur en werk naar boven toe met de lichtere tinten. Zo krijg je een leuk ombre-effectje.
9

Met de wind mee

Met wat hout en bladeren maak je de mooiste hanger voor buiten én binnen! Makkelijk om te maken en mooi om naar te kijken.

 

Meer over de herfst?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content